Gesloten liveblog

Teruglezen: liveblog over het overlijden van Queen Elizabeth II

In dit liveblog houdt NRC het laatste nieuws bij rond het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II (96). Ze zat sinds 1952 op de troon en was daarmee het langst regerende staatshoofd ter wereld.

We sluiten dit blog af

In dit blog deed NRC verslag van de gebeurtenissen in de uren na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II. Na meer dan zeventig jaar op de troon overleed ze donderdag op 96-jarige leeftijd in haar buitenverblijf in het Schotse Balmoral. Onder meer haar zoon Charles en kleinzoon William waren bij haar. Charles volgde Elizabeth direct op als Brits staatshoofd; hij zal regeren als koning Charles III.

De Britse premier Liz Truss werd rond 17.30 uur Nederlandse tijd geïnformeerd over de dood van de Queen. Zij noemde Elizabeth later op de avond in een toespraak bij Downing Street 10 een „voorbeeld voor mij persoonlijk, en met mij voor velen”. Dinsdag was Truss in Balmoral nog formeel door Elizabeth benoemd tot premier van het Verenigd Koninkrijk.

Bij Buckingham Palace, het koninklijk paleis in Londen, verzamelden zich al snel grote aantallen mensen. Zij legden bloemen bij het hek van het paleis, waar de hofhouding van de koningin een officieel overlijdensbericht aan had opgehangen. Vanaf vrijdag zijn in het VK tien dagen van nationale rouw van kracht. Het lichaam van Elizabeth zal worden overgebracht naar Londen, waar de koningin enkele dagen opgebaard zal liggen. Wanneer haar begrafenis precies zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Ook vanuit de rest van de wereld stroomden condoleances en eerbetonen binnen. „Ze was meer dan een monarch. Ze definieerde een tijdperk”, zei de Amerikaanse president Joe Biden bijvoorbeeld. „Haar nalatenschap zal groot opdoemen in de pagina’s van de Britse geschiedenis en in het verhaal van onze wereld.” Premier Mark Rutte noemde Elizabeth „een baken van rust en stabiliteit” voor de Britten en de wereld, „hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren”. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima betuigden „diep respect en grote affectie” voor de overleden koningin.

Ronde van Groot-Brittannië een dag stilgelegd, nog onduidelijkheid over voetbal

De Britse wielerwedstrijd de Ronde van Groot-Brittannië is een dag stilgelegd vanwege het overlijden van koningin Elizabeth. Dat schrijft de organisatie. „De organisatie, de ploegen, renners en officials zijn diep bedroefd door het overlijden van koningin Elizabeth II. Als gevolg hiervan zal de zesde etappe, in Gloucestershire op vrijdag 9 september, niet doorgaan.”

Ook de voetbalwedstrijden tussen Burnley en Norwich City en Tranmere Rovers en Stockport County, die vrijdag zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld. Dat schrijft de English Football League, de op een na hoogste voetbaldivisie in Engeland, in een verklaring. Een beslissing over de rest van de geplande wedstrijden van dit weekend zal worden gemaakt op vrijdagochtend.

Bij de wedstrijden van donderdagavond in de Europa League en Conference League werd een minuut stilte gehouden voor de overleden monarch. Bij een aantal duels die om 18.45 uur waren begonnen, gebeurde dat bij het begin van de tweede helft.

Spelers van West Ham United en het Roemeense FCSB houden voorafgaang aan hun Europa League-duel in Londen een minuut stilte. Foto Peter Cziborra/Reuters

Modi: ze liet me de zakdoek van Gandhi zien

De premier van India, Narendra Modi, heeft op Twitter laten weten diep geroerd te zijn door de dood van de koningin. Hij zegt dat alle ontmoetingen met Hare Majesteit gedenkwaardig waren, maar dat één bijeenkomst met Elizabeth hem altijd is bijgebleven. Ze liet namelijk een keer de zakdoek zien die Mahatma Gandhi haar had geschonken op haar bruiloft. „Dat gebaar zal ik altijd koesteren.”

Narendra Modi en Elizabeth II tijdens een bezoek aan Buckingham Palace. Foto Alamy Limited / Yui Mok

Britse sterren staan stil bij de dood van Elizabeth II

Verschillende Britse beroemdheden hebben via sociale media laten weten bedroefd te zijn om de dood van koningin Elizabeth. Sir Elton John schrijft op Twitter haar enorm te gaan missen. „Ze was een inspirerende persoon om te ontmoeten en leidde het land door onze grootste en donkerste momenten met elegantie, gevoeligheid en oprechte warmte. Ze is een enorm onderdeel geweest van mijn leven, vanaf mijn kindertijd tot de dag van vandaag.”

Ook de Rolling Stones betuigen hun diepste medeleven aan de koninklijke familie. De koningin was een „constante aanwezigheid” in hun leven, „zoals in die van talloze anderen.”

Twitter avatar RollingStones The Rolling Stones The Rolling Stones extend their deepest sympathy to the Royal family on the death of Her Majesty, Queen Elizabeth II, who was a constant presence in their lives as in countless others. https://t.co/veCyfN8rjp

De schrijfster van de Harry Potter-reeks J.K. Rowling schrijft dat sommigen het enorme verdriet van de Britse bevolking vreemd zullen vinden, maar „miljoen voelen genegenheid en respect voor de vrouw die zeventig jaar lang haar constitutionele rol zonder klagen vervulde”. De meeste Britten hebben nooit een andere monarch gekend en de koningin was volgens Rowling „een rode draad door ons hele leven”. Ze was volgens de schrijfster een positief symbool van het VK over de hele wereld. „Ze heeft haar rust verdiend.”

Poetin condoleert Charles III

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft zijn condoleances overgedragen aan Charles, de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft Reuters op basis van Russische persbureaus. De dood van Elizabeth II is volgens hem „een zwaar verlies” voor de Britten. De koningin was „terecht” een geliefde en gerespecteerde figuur, en een autoriteit op het wereldtoneel, aldus Poetin. De Russische regeringsleider wenst Charles III „moed en veerkracht” toe voor de komende dagen.

Truss om 17.30 uur geïnformeerd over dood Elizabeth

Hoe laat Elizabeth precies is gestorven, is nog niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat premier Liz Truss om 17.30 uur Nederlandse tijd geïnformeerd is over de dood van de koningin. Dat heeft de woordvoerder van Truss gezegd, melden Britse media. Het nieuws is Truss verteld door kabinetssecretaris Simon Case. Truss heeft later op de avond voor Downing Street 10 een toespraak gegeven. Daarna heeft ze gesproken met de nieuwe koning Charles III. Volgens haar woordvoerder volgt om 22.00 uur Nederlandse tijd een bijeenkomst met ministers.

Aartsbisschop van Canterbury: Queen had ‘diepgeworteld christelijk geloof’

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, heeft zich „met diepe droefheid bij de natie aangesloten om te rouwen om de dood van de koningin”. De religieuze leider van de Anglicaanse Kerk en daarmee de belangrijkste religieuze hoogwaardigheidsbekleder het VK, spreekt in een verklaring van zijn „diepe dankbaarheid voor de buitengewone toewijding van Hare Majesteit aan het Verenigd Koninkrijk”.

Welby schrijft bewondering te hebben voor Elizabeth en spreekt over haar kracht tijdens de coronapandemie. „Ze sprak krachtig over het licht dat geen duisternis kan overwinnen. Ze herinnerde ons aan een diepe waarheid over onszelf: we zijn een hoopvol volk dat om elkaar geeft. Allemaal tekenen van een diepgeworteld christelijk geloof.”

Ook roemt hij haar trouwe geloof. Volgens hem leefde ze elke dag van haar leven voor haar geloof. „Haar vertrouwen in God was fundamenteel voor de manier waarop ze haar leven leidde - uur na uur, dag na dag.”

Paus Franciscus heeft zijn condoleances betuigd aan koning Charles III en aan de Britse bevolking. Hij prijst haar „leven van onvoorwaardelijke dienstbaarheid aan het welzijn van de natie en het Gemenebest” in een officiële verklaring. „Op u en allen die de nagedachtenis van u koesteren, roep ik een overvloed aan goddelijke zegeningen af.”

Aartsbisschop Welby en koningin Elizabeth in februari 2013. Foto ANP

Kerkklokken luiden vrijdag een uur lang in het VK

De verwachting is dat kerkklokken vrijdag door heel Engeland te horen zullen zijn, vanwege het overlijden van Elizabeth. Dat heeft de Anglicaanse Kerk bekendgemaakt. De organisatie moedigt parochiekerken, kapellen en kathedralen aan om de klokken te luiden en open te gaan voor kerkgangers die willen bidden.

Het overkoepelende orgaan raadt aan om de kerkklokken morgen een uur lang te laten luiden, vanaf het middaguur (Britse tijd). Daarnaast vraagt de Anglicaanse Kerk kerken om condoleanceregisters te plaatsen in de gebouwen en de vlag halfstok te hangen.

Het nationale leven zal de komende dagen in het Verenigd Koninkrijk even tot stilstand komen. Televisiezenders passen hun programmeringen aan om stil te staan bij de dood van de monarch. Parlementsleden zullen binnenkort een eed af moeten leggen aan de nieuwe koning Charles III. Het leven komt niet geheel tot stilstand: de verwachting is dat winkels en scholen gewoon openblijven. In ieder geval tot de dag van de staatsbegrafenis.

‘Koningin hield Australië in haar hart’, schrijft premier

Volgens de premier van Australië, Anthony Albanese, markeert het overlijden van Elizabeth II „het einde van een historisch bewind”. De koningin, ook staatshoofd van Australië, had inderdaad een lange en innige band: in 1954, een jaar na haar kroning, was zij de enige regerende soeverein die ooit Australië bezocht, en daarna volgden nog vijftien andere bezoeken. „Het was duidelijk dat Hare Majesteit Australië in haar hart hield”, staat in de verklaring van Albanese.

Hij roemt Elizabeth ook om de „behendige diplomatie” waarmee zij de diversiteit van het moderne Gemenebest - een belangrijk deel van de hervormingen in het ‘tweede Elizabethaanse tijdperk’- juist wist te verbinden. „In landen over de hele wereld zal worden gerouwd om haar heengaan.” Albanese citeert juist de koningin zelf, die verdriet ooit omschreef als „de prijs die we betalen voor liefde”.

Twitter avatar AlboMP Anthony Albanese The Prime Minister’s statement on the passing of Her Majesty Queen Elizabeth the Second. https://t.co/P6l00TQkId

In het Schotse Inverness is de dood van de Queen geen al te emotionele zaak

In The Waterfront, een volle pub in het Schotse Inverness, daalt het volume van de gesprekken heel even als Sky News op grootbeeld-tv het overlijden van koningin Elizabeth II bekendmaakt. Maar wie gedragen stilte verwacht, laat staan het volkslied, vergist zich. In de natie die zich al eens bijna afscheidde uit het Verenigd Koninkrijk en dat misschien op termijn werkelijk zal doen, is de dood van de vrouw die de Unie belichaamde geen al te emotionele zaak.

En een minuut later lijkt er in de pub niets gebeurd.

God Save the Queen?, dat zou hier nooit kunnen”, zegt James, assistant manager van The Waterfront. „Wij respecteren wat ze gedaan heeft voor het land, maar we geloven niet meer in de monarchie.” In 2014 koos Schotland tijdens een referendum nipt tegen afscheiding. Als de Britse regering instemt met een nieuw referendum, zal dat volgens James „zeker” anders uitpakken, ook omdat Schotland in meerderheid tegen de Brexit heeft gestemd die er toch kwam.

Maar niet iedereen denkt er zo over. Elizabeth stierf in haar Schotse zomerverblijf, Balmoral, tussen Aberdeen en Inverness. Haar overlijden volgde op een dag van steeds somberder nieuwsberichten. Margaret (79) en haar man, beiden uit Inverness, hebben de hele dag gespannen tv gekeken en gingen naar de pub om er even uit te zijn. Daar kwam het overlijdensbericht. „En de tranen liepen ons over de wangen”, zegt Margaret. „Ik heb altijd van haar gehouden. Zij was een true person, die het land verenigde. Ik moet er niet aan denken wat er nu kan gebeuren. Maar ik troost me met de gedachte dat ze nu bij onze Heiland is, want zij was een christelijke lady.”

En Schotland zou Schotland niet zijn zonder Schotten uit andere landen die terugkeren naar hun roots. „Wij bekijken dit van een afstand, maar toch zijn we bedroefd”, zegt Bob Randolph, een oudere Amerikaan uit Virginia in The Waterfront. „We vroegen ons wel eens af waarom de monarchie hier nog voortduurde”, zegt hij. „En met Charles, die stuffy is, weten we niet hoe het verder moet.”

Pat Barner, Bobs vrouw, is ook verbaasd dat de Schotten in het café zo lauw reageren. Ze was een grootse vrouw, zegt ze. „Haar laatste officiële daad was het beëdigen van de nieuwe premier, Liz Truss, terwijl ze doodziek was. Dat noem ik heroïsch.”

Lichten Eiffeltoren in Parijs zijn donderdag uitgezet

De lichten van de Eiffeltoren in Parijs blijven donderdagavond uit als „eerbetoon” aan de overleden Elizabeth. Dat heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo donderdagavond op Twitter gezegd. In het bericht zegt ze verder dat ze het „enorme verdriet” van Parijzenaren heeft overgebracht aan de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Frankrijk, Menna Rawlings.

De lampen van de Eiffeltoren blijven donderdag uit. Foto Adnan Farzat/NurPhoto/Shutterstock

President Biden herdenkt Elizabeth met anekdote over eerste ontmoeting

In een officiële verklaring heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn relatie met koningin Elizabeth herdacht. „Ze was meer dan een monarch. Ze definieerde een tijdperk. Haar nalatenschap zal groot opdoemen in de pagina’s van de Britse geschiedenis en in het verhaal van onze wereld.”

Biden en zijn vrouw Jill ontmoetten de koningin voor het eerst in 1982, toen ze als onderdeel van een Senaatsdelegatie naar het Verenigd Koninkrijk reisden, staat in het statement. „Ze charmeerde ons met haar humor en ontroerde ons met haar vriendelijkheid. Ze deelde genereus haar wijsheid met ons.”

In totaal ontmoette Elizabeth veertien Amerikaanse presidenten. „Ze hielp Amerikanen met het herdenken van de tweehonderdste verjaardag van onze onafhankelijkheid en ze was solidair met de VS tijdens onze donkerste dagen na 9/11.”

Tot slot verklaart het Witte Huis in het statement ernaar uit te kijken de hechte vriendschap met koning Charles III voor te zetten.

Voormalig president Barack Obama heeft in een verklaring op Twitter laten weten dankbaar te zijn getuige te zijn geweest van „het toegewijde leiderschap van Hare Majesteit”. Ook zegt hij dankbaar te zijn voor het feit dat hij en zijn vrouw Michelle haar persoonlijk hebben gekend. Toen zij net aantraden als president en first lady verwelkomde zij hen met „open armen en buitengewone vrijgevigheid”.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Like so many of you, Michelle and I are grateful to have witnessed Her Majesty’s dedicated leadership, and we are awed by her legacy of tireless, dignified public service. Our thoughts are with her family and the people of the United Kingdom at this difficult time. https://t.co/sbID222iSQ

Joe Biden en Jill Biden samen met koningin Elizabeth II. Foto Matt Dunham

Kleinzoon Harry is nu ook in Schotland, maar heeft geen afscheid kunnen nemen

Ook Harry, kleinzoon van Elizabeth II, heeft inmiddels Balmoral Castle bereikt. In dat Schotse kasteel is de koningin overleden; hij heeft haar niet meer in leven kunnen zien. Haar kinderen, onder wie opvolger Charles, hadden zich daar al eerder naartoe gespoed, of waren al aanwezig. Ook kroonprins William, de broer van Harry, is daar al. Volgens Britse media is niet bekend welke familieleden afscheid hebben kunnen nemen van Elizabeth.

Harry, die de titel draagt van hertog van Sussex, is per toeval in het Verenigd Koninkrijk. Hij woont met zijn vrouw Meghan Markle, met wie hij in 2018 trouwde, in de Verenigde Staten en heeft afstand genomen als senior-lid van het Britse koninklijk huis.

Het stel is in het VK vanwege gepland liefdadigheidswerk en was in Londen. Meghan Markle is niet meegereisd naar Schotland. De Britse omroepen ITV en BBC melden dat Harry rond negen uur ‘s avonds (Nederlandse tijd) bij Balmoral aankwam. Harry heeft zich in eerdere interviews liefdevol uitgelaten over zijn relatie met Elizabeth.

Blair: ‘We hebben de matriarch van onze natie verloren’

Koningin Elizabeth heeft het Verenigd Koninkrijk beter samengebracht dan wie dan ook, zegt voormalig Britse premier Tony Blair, volgens persbureau Reuters. Ze was volgens hem de personificatie van alles dat mensen er trots op maakt om Brits te zijn. „We hebben niet alleen onze monarch verloren, maar ook de matriarch van onze natie”.

Voormalig premier Theresa May zegt dat Elizabeth zichzelf „onvoorwaardelijk” had toegewijd aan een leven in dienst. „Ze was gerespecteerd en bewonderd niet alleen door haar eigen volk, maar ver buiten onze familie van naties.” „Ze was onze constante”, zegt May, „tijdens deze grote Elizabethaanse periode.”

David Cameron, die premier van het Verenigd Koninkrijk was tussen 2010 en 2016, zegt dat Elizabeth tijdens zeven decennia de „rots” was van de natie en de Gemenebest. „Er zijn geen woorden die het gevoel van verlies adequaat kunnen uitdrukken.”

Twitter avatar theresa_may Theresa May Statement on the death of Her Majesty Queen Elizabeth II. https://t.co/OIjnyPu4sI

Officiële aankondiging overlijden koningin hangt aan hek Buckingham Palace

Zoals de traditie voorschrijft, is de aankondiging van het overlijden van Queen Elizabeth II opgehangen aan de poort van Buckingham Palace. Twee leden van de koninklijke hofhouding bevestigden de verklaring.

Trump: zoals Elizabeth was er niemand anders

Tijdens haar lange regeerperiode deed de overleden Britse koningin alles goed en beging ze geen enkele fout. Ze was bovendien „een geweldige vrouw”, aldus de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Internationale persbureaus citeren uit zijn verklaring. Volgens Trump zal Elizabeth de harten van de Britten nog lang regeren. Zelf schrijft hij „de momenten die Melania en ik met Hare Majesteit doorbrachten, haar genereuze vriendschap, grote wijsheid en fantastische gevoel voor humor” te zullen koesteren.

Britten verzamelen zich bij Buckingham Palace om te rouwen

Leiders eren Elizabeth, Nieuw-Zeeland roept Charles uit tot staatshoofd

Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, heeft in een speech haar bewondering uitgesproken voor koningin Elizabeth II. „Ze was buitengewoon en ik weet dat ik namens mensen in heel Nieuw-Zeeland spreek door onze innige deelneming te betuigen aan leden van de koninklijke familie bij het overlijden van de koningin.” Daarna verklaarde ze dat de koning Charles III het nieuwe staatshoofd van Nieuw-Zeeland wordt.

De eerste minister van Noord-Ierland, Paul Givan, spreekt zich op Twitter uit over het overlijden van de koningin. „Hoewel we in ons hart verdrietig zijn, zullen we voor altijd dankbaar zijn dat we de gouden eeuw van Koningin Elizabeth II hebben meegemaakt.”

Twitter avatar paulgivan Paul Givan Her Majesty The Queen 1926-2022 🖤 It is with profound sadness we mourn the passing of Her Majesty the Queen. A life dedicated to public duty the Queen has served our Nation and Commonwealth with remarkable grace and distinction.

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, schrijft op Twitter namens de hele bevolking van Schotland haar medeleven te betuigen aan de koning en de koninklijke familie. „Haar leven was er een van buitengewone toewijding en dienstbaarheid.”

Leider Labourpartij: Elizabeth leidde leven van dienstbaarheid en toewijding

In reactie op het overlijden van de Britse koningin zegt Keir Starmer, de leider van de Labourpartij, dat het Verenigd Koninkrijk Elizabeths leven „van dienstbaarheid en toewijding” altijd zal koesteren. Hij noemt de overleden koningin „de langstzittende en grootste monarch” in de geschiedenis van het land.

„Boven de botsingen van de politiek, stond ze niet voor waar het land over vocht, maar voor waarover het overeenstemming kende”, aldus Starmer. „Terwijl het VK om haar heen snel veranderde, werd haar toewijding het stille punt van onze draaiende wereld. Dus nu ons grote Elizabethaanse tijdperk ten einde loopt, eren we haar nagedachtenis door de waarden levend te houden van de dienstbaarheid die zij belichaamde.”

Van het overlijden van Elizabeth tot de uitvaart

Met het overlijden van Elizabeth is ‘Operation London Bridge‘ in gang gebracht, het draaiboek dat alles van overlijden tot uitvaart regelt. Er volgen tien dagen van rouw.

De verwachting is dat het lichaam van Elizabeth over twee dagen naar Londen vervoerd wordt. Dat zal per trein of vliegtuig gebeuren. Na vijf dagen vindt er een herdenkingsdienst plaats in Westminster Hall in Londen, waar de zetel van het parlement staat. In de dagen erna kunnen Britten daar een eerbetoon aan haar brengen en langs haar kist lopen om afscheid te nemen. Eerst zijn prominenten welkom, daarna mogen ook ‘gewone’ burgers afscheid nemen. De verwachting is dat honderdduizenden mensen zullen komen om de laatste eer te bewijzen aan de overleden Queen.

Wanneer de uitvaart van Elizabeth zal plaatsvinden, is nog niet precies bekend. De staatsbegrafenis zal in elk geval bij Westminster Abbey plaatsvinden.

Elizabeth zal tien dagen na haar overlijden begraven worden. Foto Andrew Boyers/Reuters

Voormalige premier Johnson neemt afscheid van de Queen

„Dit is de droevigste dag voor ons land”, klinkt de aanhef van de reactie die Boris Johnson heeft laten uitgaan. De voormalige premier, die maandag afstand nam van zijn positie, publiceerde zijn verklaring onder meer op Twitter (en ondertekende die als parlementariër, de positie die hij nu nog heeft in de Britse politiek).

Johnson omschrijft Queen Elizabeth als een „licht voor de natie”, iemand die „zo tijdloos en fantastisch leek, dat wij - als kinderen - bijna hadden geloofd dat zij gewoon zou voortbestaan en voortbestaan”. Haar invloed was volgens hem niet beperkt tot het Verenigd Koninkrijk - ook in de Commonwealth en andere landen in de wereld, voorziet Johnson, zullen „schokgolven van verdriet” worden gevoeld over het overlijden. Het verlies van de Queen zal volgens hem denkelijk „veel dieper zijn, dan we wellicht allemaal hadden verwacht”.

Net als veel commentatoren, roemde ook Johnson de werklust en het plichtsgevoel van de koningin. Bovendien wist zij ervoor te zorgen dat er een geschikte troonopvolger zou zijn. Net als zijn eigen opvolger Liz Truss, eindigt Johnson zijn reactie met de traditionele groet aan de nieuwe koning - „woorden die al meer dan zeven decennia niet in dit land hebben geklonken”.

Prins William op 40-jarige leeftijd kroonprins van Groot-Brittannië

Sinds zijn geboorte in 1982 is prins William altijd de tweede in lijn geweest voor de Britse troon. Met het overlijden van koningin Elizabeth II is zijn vader officieel koning van Groot-Brittannië geworden. William is daardoor nu op 40-jarige leeftijd kroonprins. Zijn oudste zoon, de 9-jarige George, is tweede in lijn voor de troonopvolging.

Prins William wordt niet automatisch Prins van Wales, de dynastieke titel die is voorbehouden aan de Britse troonopvolger. De nieuwe koning verleent deze titel op een tijdstip naar keuze. Prins William is nu nog de hertog van Cambridge.

Kroonprins William tijdens de finale van de FA Cup tussen Chelsea en Liverpool. Foto Neil Hall

Koninklijke familie in rouw: vlaggen halfstok, geen officiële verplichtingen

De Britse koninklijke familie zal de komende tijd in rouw zijn, meldt de BBC. Officiële werkzaamheden gaan niet door en de vlag zal bij koninklijke gebouwen halfstok hangen. Ook bij regeringsgebouwen en bij Britse militaire standplaatsen in het buitenland hangt de vlag vanaf nu halfstok.

De vlag hangt halfstok bij Buckingham Palace. Foto Frank Augstein/AP Photo

Premier Liz Truss ontmoette de koningin dinsdag nog, noemt haar ‘voorbeeld’

Liz Truss, de nieuwe premier van het VK, stelt „verslagen” te zijn door het heengaan van Queen Elizabeth. Zij noemde de koningin donderdagavond een „voorbeeld voor mij persoonlijk, en met mij voor velen”, die het land „door dik en dun kracht verleende”. Volgens Truss was Elizabeth van rotsvaste waarde voor de „ontwikkeling van het moderne Verenigd Koninkrijk”.

Truss, die begin deze week werd gekozen tot nieuwe leider van de Britse Conservatieven en daarmee ook de nieuwe premier werd, had dinsdag nog een ontmoeting met de koningin om formeel tot die positie te worden benoemd. „Ik was haar vijftiende premier”, refereerde Truss aan die ontmoeting. Ze was daarbij onder de indruk geweest van de „vastberadendheid” van de 96-jarige monarch.

In de komende „moeilijke” dagen, en naar het goede voorbeeld van Elizabeth, moeten de Britten nu samenkomen en elkaar steunen, stelde Truss. Ze wenste de nieuwe koning Charles alle steun toe: „God save the King”, sloot zij haar speech af.

De ontmoeting tussen Queen Elizabeth en de nieuwe premier Liz Truss, 48 uur voor het overlijden van de koningin. Foto Jane Barlow/AFP

Nieuwe koning Charles III: we rouwen om gekoesterde vorst en geliefde moeder

De familie van de donderdag overleden koningin Elizabeth II rouwt om een „gekoesterde vorst en een geliefde moeder”. Dat laat de nieuwe koning Charles III weten in een verklaring, aldus internationale persbureaus.

Elizabeths oudste zoon noemt haar overlijden „een moment van het grootste verdriet”. Volgens Charles wordt het verlies „diep gevoeld” in het Verenigd Koninkrijk en de andere landen waarvan Elizabeth staatshoofd was, „en door talloze mensen over de hele wereld”.

De 73-jarige koning zegt dat hij en zijn familie „getroost” worden in hun rouw doordat zij weten dat The Queen breed gerespecteerd was, en zeer geliefd.

Twitter avatar RoyalFamily The Royal Family The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon. The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. https://t.co/VfxpXro22W

Kijk mee: het publiek verzamelt zich bij Buckingham Palace

Internationale reacties roemen ‘zachtaardige’ Elizabeth

Meerdere internationale politici reageren op het overlijden van de Britse koningin. De Franse president Emmanuel Macron zegt op Twitter dat Elizabeth meer dan zeventig jaar de belichaming was van de continuïteit en eenheid van de Britse natie. Hij zal zich haar herinneren als „een vriendin van Frankrijk” en een „zachtaardige koningin die een blijvende indruk heeft achtergelaten op haar land en eeuw”.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, brengt in herinnering dat ze nog wel eens „Elizabeth de Standvastige” werd genoemd. Hij roemt haar vanwege haar „blijvende waarden” in een moderne wereld.

Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageert op Twitter. Hij condoleert namens het Oekraïense volk de koninklijke familie en het Verenigd Koninkrijk met dit „onherstelbare” verlies.

De Canadese premier Justin Trudeau zegt dat Elizabeth een „constante aanwezigheid” in het leven was. Haar verdiensten voor de Canadezen zullen volgens hem altijd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land blijven. „Canadezen zullen zich altijd de wijsheid, het medeleven en de warmte van Hare Majesteit herinneren en koesteren.”

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Our thoughts are with the royal family and all those who mourn Queen Elizabeth II in the UK and worldwide. Once called Elizabeth the Steadfast, she never failed to show us the importance of lasting values in a modern world with her service and commitment. https://t.co/NZj3qcyhU7

Elizabeths oudste zoon Charles nu automatisch koning

Elizabeths oudste zoon, Charles, is met het overlijden van de 96-jarige koningin donderdagmiddag automatisch de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk geworden. Charles was zeventig jaar de troonopvolger en daarmee de langstzittende troonpretendent. Hij zal de troon bestijgen als Charles III.

Het kan echter maanden of zelfs langer duren voordat Charles formeel wordt gekroond. In het geval van Elizabeth vond haar kroning plaats op 2 juni 1953, zestien maanden nadat haar vader, koning George VI, was gestorven.

Lees hier meer over Charles: De monarchie is een soapopera, vindt de nieuwe koning

Rutte: ze was voor haar land en de wereld een baken van stabiliteit

Minister-president Mark Rutte heeft op Twitter zijn steun betuigd aan de nabestaanden van koningin Elizabeth II. Gedurende haar zeldzaam lange koningschap was zij volgens Rutte „voor haar land en de wereld steeds een baken van rust en stabiliteit, hoe hoog de golven van de geschiedenis soms ook waren”.

Rutte benadrukt hoe zij leidde met humor, standvastigheid, plichtsgevoel en lichtheid. „Ze maakte indruk op iedereen die haar ontmoette.” Namens het kabinet heeft Rutte de Britse premier Liz Truss „diepe gevoelens van medeleven overgebracht”.

Nederlands Koninklijk Huis gedenkt ‘met diep respect’ koningin Elizabeth

Het Nederlandse Koninklijk Huis zegt met „diep respect en grote affectie” Elizabeth II te gedenken. „Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet.”

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zeggen in een bericht op Facebook verder „intens dankbaar” te zijn voor „de hechte vriendschap waaraan Koningin Elizabeth zo’n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd”.

Familie Elizabeth in haar kasteel op middag overlijden

Prins William, prins Andrew en prins Edward arriveerden donderdag rond 17.00 uur lokale tijd op Balmoral Castle, het Schotse zomerverblijf Queen Elizabeth II. Of zij aanwezig waren bij het overlijden van Elizabeth is vooralsnog onduidelijk; het precieze tijdstip van haar dood heeft Buckingham Palace nog niet bekendgemaakt.

De vrouw van prins Edward, Sofie, was eveneens naar het kasteel in het Schotse Aberdeenshire afgereisd. Daar was Elizabeths oudste zoon en troopopvolger prins Charles al aanwezig, samen met zijn vrouw Camilla en zus, prinses Anne. Prins Harry was donderdagmiddag, zonder zijn vrouw Meghan, eveneens onderweg. Prins Williams vrouw, Kate, is met hun kinderen in Windsor gebleven.

Queen Elizabeth donderdagmiddag overleden

Queen Elizabeth II is donderdagmiddag overleden op 96-jarige leeftijd. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. Ze bracht haar laatste uren onder medisch toezicht door in Balmoral Castle, in de Schotse Hooglanden, omringd door familieleden. Onder anderen prins Charles en prins William waren naar het kasteel afgereisd, nadat artsen eerder op de dag kenbaar hadden gemaakt zich ernstige zorgen te maken over de gezondheid van de koningin.

Lees ook: Britse koningin Elizabeth II (96) overleden