In het Schotse Inverness is de dood van de Queen geen al te emotionele zaak

In The Waterfront, een volle pub in het Schotse Inverness, daalt het volume van de gesprekken heel even als Sky News op grootbeeld-tv het overlijden van koningin Elizabeth II bekendmaakt. Maar wie gedragen stilte verwacht, laat staan het volkslied, vergist zich. In de natie die zich al eens bijna afscheidde uit het Verenigd Koninkrijk en dat misschien op termijn werkelijk zal doen, is de dood van de vrouw die de Unie belichaamde geen al te emotionele zaak.

En een minuut later lijkt er in de pub niets gebeurd.

God Save the Queen?, dat zou hier nooit kunnen”, zegt James, assistant manager van The Waterfront. „Wij respecteren wat ze gedaan heeft voor het land, maar we geloven niet meer in de monarchie.” In 2014 koos Schotland tijdens een referendum nipt tegen afscheiding. Als de Britse regering instemt met een nieuw referendum, zal dat volgens James „zeker” anders uitpakken, ook omdat Schotland in meerderheid tegen de Brexit heeft gestemd die er toch kwam.

Maar niet iedereen denkt er zo over. Elizabeth stierf in haar Schotse zomerverblijf, Balmoral, tussen Aberdeen en Inverness. Haar overlijden volgde op een dag van steeds somberder nieuwsberichten. Margaret (79) en haar man, beiden uit Inverness, hebben de hele dag gespannen tv gekeken en gingen naar de pub om er even uit te zijn. Daar kwam het overlijdensbericht. „En de tranen liepen ons over de wangen”, zegt Margaret. „Ik heb altijd van haar gehouden. Zij was een true person, die het land verenigde. Ik moet er niet aan denken wat er nu kan gebeuren. Maar ik troost me met de gedachte dat ze nu bij onze Heiland is, want zij was een christelijke lady.”

En Schotland zou Schotland niet zijn zonder Schotten uit andere landen die terugkeren naar hun roots. „Wij bekijken dit van een afstand, maar toch zijn we bedroefd”, zegt Bob Randolph, een oudere Amerikaan uit Virginia in The Waterfront. „We vroegen ons wel eens af waarom de monarchie hier nog voortduurde”, zegt hij. „En met Charles, die stuffy is, weten we niet hoe het verder moet.”

Pat Barner, Bobs vrouw, is ook verbaasd dat de Schotten in het café zo lauw reageren. Ze was een grootse vrouw, zegt ze. „Haar laatste officiële daad was het beëdigen van de nieuwe premier, Liz Truss, terwijl ze doodziek was. Dat noem ik heroïsch.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Teruglezen: liveblog over het overlijden van Queen Elizabeth II