Necrologie

Britse koningin Elizabeth II (96) overleden

1926-2022 Het ging afgelopen jaar snel bergafwaarts met de gezondheid van koningin Elizabeth, nadat prins Philip was overleden en ze besmet raakte met het coronavirus.
Koningin Elizabeth II tijdens een paardenshow in Windsor, vijf jaar geleden.
Koningin Elizabeth II tijdens een paardenshow in Windsor, vijf jaar geleden. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Queen Elizabeth II is donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. Ze bracht haar laatste uren onder medisch toezicht door in Balmoral Castle, haar zomerverblijf in de Schotse Hooglanden, omringd door een aantal familieleden. Onder anderen prins Charles en prins William waren naar het kasteel afgereisd, nadat artsen eerder op de dag kenbaar hadden gemaakt ernstige zorgen te hebben over de gezondheid van de koningin.

Dit jaar zat Elizabeth precies zeventig jaar op de troon: een Brits record. Het afgelopen jaar ging het snel bergafwaarts met haar gezondheid, nadat prins Philip was overleden en ze besmet was geraakt met het coronavirus. Ook had ze last van wat haar staf ‘mobiliteitsproblemen’ noemde: ze kon slecht lopen en niet lang staan. Om die reden liet Elizabeth zich de afgelopen tijd al minder vaak zien. Wel ontving ze afgelopen dinsdag Liz Truss om haar officieel te aanvaarden als Britse premier. Bij het verschijnen van de officiële beelden van die ontmoeting, wezen sommige commentatoren op haar „fragiele” uiterlijk.

In de loop van donderdagmiddag kwam naar buiten dat het fysiek slecht ging met de koningin; haar artsen lieten in een verklaring weten dat zij zich „zorgen” maakten over haar gezondheid. Een dergelijke kennisgeving is ongebruikelijk, de gezondheid van de royals wordt als privé-aangelegenheid gezien. Volgens Buckingham Palace is zij „vredig heengegaan”. Haar kinderen Charles, Anne, Andrew en Edward hadden zich bij haar gevoegd in Balmoral.

Elizabeth was de langstregerende monarch van het Verenigd Koninkrijk: dit jaar werd het 70-jarig jubileum daarvan gevierd. Met haar overlijden, is haar zoon Charles nu de koning. Conform het protocol resit hij vrijdag af naar Londen, en geeft daar een eerste gesproken speech als het nieuwe staatshoofd.

Lees ook: Overleeft de Britse monarchie na koningin Elizabeth II?