Aartsbisschop van Canterbury: Queen had ‘diepgeworteld christelijk geloof’

Aartsbisschop Welby en koningin Elizabeth in februari 2013.
Aartsbisschop Welby en koningin Elizabeth in februari 2013. Foto ANP

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, heeft zich „met diepe droefheid bij de natie aangesloten om te rouwen om de dood van de koningin”. De religieuze leider van de Anglicaanse Kerk en daarmee de belangrijkste religieuze hoogwaardigheidsbekleder het VK, spreekt in een verklaring van zijn „diepe dankbaarheid voor de buitengewone toewijding van Hare Majesteit aan het Verenigd Koninkrijk”.

Welby schrijft bewondering te hebben voor Elizabeth en spreekt over haar kracht tijdens de coronapandemie. „Ze sprak krachtig over het licht dat geen duisternis kan overwinnen. Ze herinnerde ons aan een diepe waarheid over onszelf: we zijn een hoopvol volk dat om elkaar geeft. Allemaal tekenen van een diepgeworteld christelijk geloof.”

Ook roemt hij haar trouwe geloof. Volgens hem leefde ze elke dag van haar leven voor haar geloof. „Haar vertrouwen in God was fundamenteel voor de manier waarop ze haar leven leidde - uur na uur, dag na dag.”

Paus Franciscus heeft zijn condoleances betuigd aan koning Charles III en aan de Britse bevolking. Hij prijst haar „leven van onvoorwaardelijke dienstbaarheid aan het welzijn van de natie en het Gemenebest” in een officiële verklaring. „Op u en allen die de nagedachtenis van u koesteren, roep ik een overvloed aan goddelijke zegeningen af.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Premier hoorde om 17.30 van overlijden Queen, menigte bij Buckingham Palace