In beeld

In het heetst van de strijd blijft de brandweer in Charkov stoïcijns blussen

Voor Oekraïense brandweerlieden is het werk sinds de Russische invasie een stuk gevaarlijker. Bluswerkzaamheden beginnen vaak al voordat zeker is dat de beschietingen zijn opgehouden. Ook werd het werk onoverzichtelijker: welk gebouw blus je als eerst als er zeven in brand staan en je hebt slechts drie bluswagens? Reuters-fotograaf Leah Millis ging langs bij verschillende afdelingen van de brandweer in de noordoostelijke regio Charkov. Let op: sommige afbeeldingen tonen heftige verwondingen of overleden personen.
Vlak voordat ze gaan slapen in de kazerne, praten Andrej en zijn collega met hun geliefden. Volgens de Oekraïense autoriteiten dragen brandweermannen, die al tijdens de beschietingen branden blussen, helmen en kogelwerende vesten – waardoor ze tijdens hun werkzaamheden twintig kilo extra gewicht hebben.
Foto Leah Millis / Reuters
Tussen de grote hoeveelheid oproepen door heffen brandweermannen Aleksandr en Vitali gewichten. Hun stad Charkov, in het noordoosten van Oekraïne, is sinds het begin van de Russische invasie bijna dagelijks doelwit geweest van beschietingen.
Foto Leah Millis / Reuters
Emzar (r) begeleidt een oefening met zijn collega’s, tussen blusklussen door. Tot begin augustus hebben afdelingen van de brandweer in de Oekraïense regio Charkov naar eigen zeggen 1.700 branden geblust, ontstaan door beschietingen.
Foto Leah Millis / Reuters
Brand wordt geblust binnenin een magazijn in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog zijn in de regio drie brandweerlieden omgekomen en raakten er ongeveer dertig gewond.
Foto Leah Millis / Reuters
Na het bluswerk bekijken brandweermannen wat er over is gebleven van de school die in de nacht van 3 op 4 juli werd beschoten. Rusland blijft volhouden niet op burgerdoelen te mikken.
Foto Leah Millis / Reuters
De brandweer verleent vaak ook eerste hulp. Zoals op deze foto, van twee slachtoffers van Russische beschietingen op een appartementencomplex in Charkov, eind juni. De man rechts overleefde het niet.
Foto Leah Millis / Reuters
Brandweermannen Dima en Nikolaj zijn even terug op de kazerne om uit te rusten. De een leest het nieuws op zijn telefoon, de ander rookt een sigaret.
Foto Leah Millis / Reuters
Vladimir (m) dineert met zijn collega’s op de kazerne. Bij de Oekraïense brandweer werken vrijwel uitsluitend mannen. In de regio Kiev werkt precies één brandweervrouw.
Foto Leah Millis / Reuters
De enorme krater die op deze foto is te zien is het gevolg van Russische beschietingen. Oekraïense brandweerlieden krijgen tijdens de oorlog een hoger loon omdat hun werk nu meer risico met zich meebrengt.
Foto Leah Millis / Reuters
Middenin de nacht worden onder anderen Aleksandr en zijn collega opgeroepen. Ze haasten zich in hun beschermende kleding, waaronder een kogelvrij vest. Ook zijn ze verplicht knelverband bij zich te dragen, bedoeld om ernstige bloedingen te stoppen.
Foto Leah Millis / Reuters
De Oekraïense brandweer blust een brandende school. Sinds de oorlog uitbrak is een groot deel van de veiligheidsprotocollen waarmee brandweerlieden zijn opgeleid niet meer toepasbaar, maar gebeurt een groter deel van het werk op goed geluk, vertelt een chef van de brandweer van Charkov aan persbureau Reuters.
Foto Leah Millis / Reuters
Een slachtoffer van beschietingen in een dichtbevolkte buurt in Charkov, in het noordoosten van Oekraïne, wordt door ambulancepersoneel en een brandweerman in de ambulance geschoven.
Foto Leah Millis / Reuters
Vroeg in de ochtend spuit een brandweerman twee bluswagens schoon. Als de klus is afgerond, is het wederom wachten op de volgende keer dat de brandweerpieper afgaat. De vraag is niet of, maar wanneer.
Foto Leah Millis / Reuters