Zes mensen omgekomen bij zelfmoordaanslag Russische ambassade in Kabul

Aanslag De explosieven ontploften op het moment dat een Russische diplomaat naar buiten kwam om kandidaten voor een visum naar binnen te roepen. Of het een gerichte aanslag was, is nog niet bekend.
De bom ging om 10.50 uur lokale tijd af, vlakbij de ingang van de Russische ambassade.
De bom ging om 10.50 uur lokale tijd af, vlakbij de ingang van de Russische ambassade. Foto Hedayatullah Amid/EPA

Zeker twee medewerkers van de Russische ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandagochtend omgekomen bij een zelfmoordaanslag. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld in een verklaring. Daarnaast zijn ook vier Afghaanse burgers om het leven gekomen, zegt de politie tegen persbureau Reuters. Of het een gerichte aanslag was, is nog niet bekend,.

De explosieven ontploften op het moment dat een Russische diplomaat naar buiten kwam om kandidaten voor een visum naar binnen te roepen, aldus RIA. Even daarvoor probeerde de dader volgens internationale persbureaus een bom te detoneren in de wachtende menigte. Dat werd op tijd opgemerkt door de beveiliging, die hem neerschoot. Vlakbij de ingang van de ambassade ging daarna alsnog een bom af die een diplomaat en een beveiliger het leven kostte.

Hoewel de Taliban - die vorig jaar de macht overnamen - claimen de veiligheid in Afghanistan te hebben teruggebracht, zijn er regelmatig aanslagen in het land. Vaak eist een terreurbeweging die zich Islamitische Staat in Khorasan noemt die op. Dat is een groepering die vanwege ideologische verschillen in staat van oorlog verkeert met de Taliban. Of de terreurorganisatie ook verantwoordelijk is voor de ontploffing bij de Russische ambassade is onduidelijk.