Rusland: Nord Stream 1 blijft dicht zolang westerse sancties van kracht zijn

Gasleveringen Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov maken sancties het onmogelijk om de gaspijplijn te repareren, maar vermoed wordt dat het Kremlin Nord Stream 1 gebruikt als pressiemiddel tegen het Westen.
De Europese gasprijs ligt maandagochtend fors hoger dan bij het sluiten van de beurzen vorige week.
De Europese gasprijs ligt maandagochtend fors hoger dan bij het sluiten van de beurzen vorige week. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

Zolang de westerse sancties tegen Rusland van kracht zijn, vloeit er geen gas door de Nord Stream 1-pijplijn. Dat heeft het Kremlin maandag duidelijk gemaakt, meldt persbureau Reuters. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov maken sancties het onmogelijk om de voor Europa belangrijke gaspijplijn te repareren. Het huidige Russische standpunt lijkt echter andere vermoedens te bevestigen: dat het Kremlin de Nord Stream 1 gebruikt als pressiemiddel.

De sancties van het Westen tegen Russische mensen en bedrijven „veroorzaken chaos”, zei Peskov tijdens een persconferentie. Afgelopen woensdag werd de gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland plotseling stilgelegd, volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom omdat er onderhoud gepleegd moest worden. Gazprom liet vrijdagavond weten dat de geplande opening op zaterdagochtend niet door kon gaan: een olielek maakte dat naar eigen zeggen onmogelijk.

De claims van Gazprom worden door het Westen met argusogen bekeken. Zo stellen servicebedrijf Siemens en de Duitse overheid dat een olielek geen reden is om de gastoevoer door de Nord Stream 1 volledig te termineren. De gevolgen van de Russische grillen werkten maandag direct door in de gasprijzen. Die waren ten opzichte van vrijdag met 26 procent gestegen. Onder meer om burgers voor de exorbitante gasprijzen te compenseren, werkt de Duitse regering aan een steunpakket van 65 miljard euro.

Energie besparen is goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Met deze tips kun je gelijk aan de slag.