Raketleveranties

China boos: Washington wil wapens leveren aan Taiwan

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een mogelijke wapendeal met Taiwan aangekondigd van 1,1 miljard dollar (1,1 miljard euro). Het gaat om onder meer zestig antischeepsraketten en honderd luchtdoelraketten. De deal moet nog goedgekeurd worden door het Amerikaanse Congres. De verwachting is dat zowel Republikeinen als Democraten met het voorstel zullen instemmen.

China heeft woedend gereageerd en waarschuwde „tegenmaatregelen” te nemen. Een zegsman van China’s ambassade in de VS zegt dat het wapenpakket „de betrekkingen tussen Washington en Beijing ernstig in gevaar brengt”. Eerder zei China al „fel tegen de verkoop van Amerikaanse wapens aan de Chinese regio Taiwan” te zijn.

Het Pentagon kondigde het pakket aan in de nasleep van China’s militaire oefeningen rond Taiwan nadat Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vorige maand in Taipei was. Pelosi is de hoogstgeplaatste Amerikaanse volksvertegenwoordiger die de regio heeft bezocht in meer dan 25 jaar tijd. In China ligt Pelosi’s bezoek gevoelig, omdat het gezien wordt als impliciete erkenning van Taiwan als zelfstandige natie. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie die vroeg of laat bij het vasteland zal worden ingelijfd. (NRC)