NS-personeel kondigt drie nieuwe stakingsdagen aan

Arbeidsvoorwaarden Vrijdag staakt het NS-personeel in de regio’s Noordwest en West. Op 13 september leggen de medewerkers het werk neer in de regio’s Oost, Zuid en Noord en op 15 september in de regio Midden.
Een vrijwel leeg Amsterdam CS, tijdens de recente stakingen.
Een vrijwel leeg Amsterdam CS, tijdens de recente stakingen. Foto Ramon van Flymen/ANP

NS-medewerkers leggen het werk binnenkort opnieuw neer. De gezamenlijke spoorwegvakbonden hebben maandag drie nieuwe stakingsdagen aangekondigd: aanstaande vrijdag staakt het NS-personeel in de regio’s Noordwest en West. Op dinsdag 13 september leggen de medewerkers het werk neer in de regio’s Oost, Zuid en Noord en op donderdag 15 september in de regio Midden.

De spoorwegmedewerkers leggen het werk stil om een nieuwe cao met „werkdruk, waardering en koopkracht” af te dwingen, aldus een verklaring op de FNV-website. De bonden eisen een compensatie in het salaris voor de prijsstijgingen door inflatie, een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken. Onder de NS-cao vallen zo’n 16.700 medewerkers.

De NS zegt hogere salarissen niet te kunnen betalen omdat het bedrijf kampt met lagere inkomsten vanwege het lage aantal reizigers. Onderhandelingen over een nieuwe cao-liepen eerder vast. De NS stelde toen dat sommige eisen praktisch onuitvoerbaar zijn. Wel liet het bedrijf weten open te staan voor nieuwe onderhandelingen.

De actievoerders geven aan dat ze zullen doorgaan „tot er een goede cao ligt”. Gebeurt dat niet, „dan volgen er landelijke stakingen”. Eind vorige maand hield het personeel van de NS al een estafettestaking van vijf dagen. Met name de staking in Midden-Nederland had grote gevolgen voor reizigers, omdat met het uitvallen van treinknooppunt Utrecht Centraal in bijna het hele land het treinverkeer platlag.

Lees ook: De ingrediënten voor een stakingsgolf deze herfst zijn aanwezig