Noodstroomverbinding met kerncentrale in Zaporizja afgesloten na brand

De door Rusland bezette kerncentrale in Zaporizja.
De door Rusland bezette kerncentrale in Zaporizja. Foto IAEA/Reuters

De kerncentrale van Zaporizja heeft de verbinding met het Oekraïense elektriciteitsnet, die de centrale ook van elektriciteit voorzag, ontkoppeld. Dat hebben het nationaal energiebedrijf Energoatom en het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) maandag bekendgemaakt. Volgens het VN-atoomagentschap hebben Russische beschietingen een brand veroorzaakt in de centrale, waarna de noodstroomverbinding met een nabijgelegen thermische centrale opzettelijk werd losgekoppeld.

De stroomlijn is niet beschadigd en zal weer worden aangesloten als de brand volledig is geblust, zo hebben Oekraïense werknemers van de centrale aan het IAEA laten weten. De centrale ontvangt in de tussentijd nog wel de nodige elektriciteit van de enige werkende reactor. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei maandag volgens persbureau Reuters dat de stroomuitval „één stap verwijderd was van een catastrofe”. Elektriciteit is cruciaal voor de koeling van de reactoren. Drie van de vier hoogspanningsleidingen naar de kerncentrale waren al eerder beschadigd door beschietingen van het Russische leger.

Het VN-agentschap had vorige week een team van experts gestuurd naar de door Rusland bezette centrale in Zaporizja, de grootste van Europa, om de veiligheid in het complex te controleren en de stroomvoorzieningen te stabiliseren. Twee IAEA-experts blijven voorlopig op de locatie. Het agentschap heeft aangekondigd dinsdag een rapport uit te brengen over de missie naar de kerncentrale.

De centrale in Zaporizja heeft zes reactoren die als ze allemaal aan staan 5,7 gigawatt aan elektrisch vermogen leveren, genoeg om ruim vier miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. Vorige week sprak IAEA-baas Rafael Grossi zijn zorgen uit over de situatie in Zaporizja, nu beschietingen rondom het complex de afgelopen maand weer zijn toegenomen.

Lees ook: Uitvallen van koeling is een van grootste gevaren in kerncentrale Zaporizja Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Netverbinding met kerncentrale in Zaporizja losgekoppeld na brand