Miljarden voor nieuw Duits steunpakket energiecrisis

Inflatie Met maatregelen ter waarde van 65 miljard euro wil de regering-Scholz de gevolgen van de inflatie en gestegen energieprijzen dempen.

Er komt een nieuw steunpakket ter ondersteuning van de Duitse huishoudens en bedrijven die moeite hebben met de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten. Zondag werden de coalitiepartijen SPD, De Groenen en FDP het na 22 uur onderhandelen eens over de details voor de derde reeks maatregelen die samen 65 miljard euro gaan kosten. „Het gaat om het grootste pakket tot nu toe”, zo stelde bondskanselier Olaf Scholz tijdens een persconferentie. „Zo komen we de winter door.”

Onder de nieuwe maatregelen, waarvan de ingangsdatum nog onduidelijk is, krijgen ook gepensioneerden en studenten een energietoeslag. Daarmee repareert de coalitie een eerdere regeling, waarbij die doelgroepen buiten de boot vielen doordat een toeslag via werkgevers werd uitgekeerd.

Voor gezinnen is ondermeer verhoging van de kinderbijslag voorzien. Huishoudens die recht hebben op huurtoeslag krijgen ook een extra bijdrage, en voor duizenden bedrijven die veel energie verbruiken, komt er een belastingverlaging. Het derde pakket pakt fors hoger uit dan de vorige programma’s, die samen zo’n 30 miljard kostten. „We nemen de zorgen van burgers [over inflatie] serieus”, aldus Scholz.

De eerdere populaire regeling voor goedkoop openbaar vervoer - een ticket voor het regionale ov van 9 euro per maand - wordt in aangepaste vorm verlengd: het ticket wordt duurder, en gaat tussen 49 en 69 euro per maand kosten. Voor de opvolging van die populaire brandstof beperkende ov-maatregel wordt anderhalf miljard euro vrijgemaakt, zei Scholz tijdens de persconferentie. De deelstaten moeten eenzelfde bedrag inleggen.

Over een omstreden idee om de hoge winsten af te romen die sommige energiebedrijven dankzij de gestegen prijzen maken, bereikte de coalitie geen overeenstemming. De SPD en De Groenen pleiten ervoor zo de rekeningen voor huishoudens te dempen, maar de liberale FDP is fel tegen. Wel besloten de drie zich in Europees verband hard te maken voor een verplichte bijdrage van energiebedrijven. Komende week komen de EU-lidstaten bijeen om te praten over hervorming van de energiemarkt.

Nord Stream 1

De bondskanselier wilde tijdens de persconferentie vooral toelichting geven op de energiecrisis die is ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Energieprijzen zijn in Duitsland, net als elders in Europa, omhooggeschoten. Daarbij zijn er zorgen dat Rusland de gastoevoer via de pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland blijvend zal stilleggen. Sinds woensdag is de gastoevoer afgesloten – volgens Gazprom vanwege onvoorziene werkzaamheden en de ontdekking van een lekkage. Scholz was duidelijk: „Rusland is geen betrouwbare energieleverancier meer.” Volgens hem kan Duitsland de winter doorkomen zonder Russisch gas. „De federale regering bereidt zich sinds het begin van het jaar voor” op het wegvallen van die buitenlandse gastoevoer, zoals door diversificatie van de gasvoorraden.