Landbouwminister Staghouwer stapt per direct op

Ontslag Staghouwer (ChristenUnie) zegt afgelopen weekeinde te hebben geconcludeerd dat hij niet de juiste persoon is „om leiding te geven aan de opgaven die er liggen”.
Henk Staghouwer (ChristenUnie) was een kleine negen maanden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Henk Staghouwer (ChristenUnie) was een kleine negen maanden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Foto Robin Utrecht/ANP

Henk Staghouwer (ChristenUnie) stapt per direct op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat heeft hij maandagavond in een korte reactie op het ministerie bekendgemaakt. De koning heeft het ontslag van Staghouwer inmiddels ingewilligd.

Staghouwer zegt in zijn verklaring zich de vraag te hebben gesteld of hij „de juiste figuur” is „om leiding te geven aan opgaven die er liggen.” Daarmee doelde hij op de stikstofcrisis in Nederland. „Afgelopen weekeinde ben ik tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben. Om die reden treed ik af.”

Staghouwer werd in januari benoemd als minister in het kabinet-Rutte IV. Zijn relatie met de Tweede Kamer was stroef. Eerder op maandag kondigde hij aan dat een brief over de toekomst van de agrarische sector langer op zich laat wachten. De Tweede Kamer had zo’n brief van Staghouwer voor Prinsjesdag geëist. Staghouwer liet toen weten de stikstofgesprekken van ‘gespreksleider’ Johan Remkes met de verschillende sectoren te willen afwachten.

Zolang er geen vervanger van Staghouwer is benoemd, zal zijn portefeuille worden overgenomen door vicepremier Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, ChristenUnie). Dat laat zijn ministerie maandagavond weten. Schouten was landbouwminister in het kabinet-Rutte III.

Premier Mark Rutte (VVD) spreekt in een eerste reactie „veel waardering” uit voor het werk van Staghouwer. „Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem veel succes in de toekomst”, aldus de minister-president.