Kritische Russische krant Novaja Gazeta verliest vergunning definitief

Novaja Gazeta-hoofdredacteur Dmitri Moeratov (rechts) zit samen met zijn adjunct Sergej Sokolov.
Novaja Gazeta-hoofdredacteur Dmitri Moeratov (rechts) zit samen met zijn adjunct Sergej Sokolov. Foto Filipp Lebedev/Reuters

De kritische Russische krant Novaja Gazeta heeft officieel zijn mediavergunning verloren. Dat heeft een rechtbank in Moskou bepaald, zo meldt het in Europa gevestigde online platform met dezelfde naam maandag. De gedrukte versie van Novaja Gazeta komt al maanden niet meer uit vanwege repressie van de media in Rusland. In plaats daarvan richtten journalisten van de krant, die grotendeels naar Letland zijn gevlucht, een site op waar ze in het Russisch en andere talen verslag doen van hun thuisland.

Lees ook: Novaja Gazeta, ‘tegengif tegen de tirannie’, zwijgt voorlopig

Volgens de Russische mediatoezichthouder heeft de redactie van Novaja Gazeta in 2006 niet aan Russische regels voldaan, toen de krant van hoofdredacteur veranderde en dat niet doorgaf. Aannemelijker is dat het Kremlin de redactie, een van de weinigen die nog kritisch over het Russische leiderschap publiceert, tot zwijgen wil brengen. Oprichter en oud-hoofdredacteur Dmitri Moeratov won vorig jaar nog een Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk. Sinds het begin van de invasie is de persvrijheid in Rusland flink ingeperkt. Zo mag niet over een ‘oorlog’ geschreven of gesproken worden en kunnen verslaggevers forse straffen krijgen voor het overtreden van deze regels.

Het opschorten van de vergunning komt twee dagen na de begrafenis van de laatste leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov, verguisd en in sommige gevallen gehaat in Rusland. Hij hielp Moeratov in 1993 met het oprichten van de krant. Gorbatsjov won in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede en gebruikte een deel van het prijzengeld voor de aankoop van computers voor de redactie van Novaja Gazeta. Moeratov was zaterdag aanwezig bij zijn uitvaart in het centrum van Moskou: hij leidde de kist naar buiten en hield daarbij een foto van de overleden oud-wereldleider vast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kritische Russische krant Novaja Gazeta verliest vergunning definitief