In beeld

Drie jaar Boris Johnson als Britse premier: van Brexit tot lockdownfeestjes

Met de keuze voor Liz Truss als nieuwe Britse premier komt na drie jaar een einde aan de regeerperiode van Boris Johnson. Zijn vertrek bleek afgelopen juli onvermijdelijk nadat meer dan vijftig bewindslieden binnen 48 uur hun ontslag hadden ingediend. Aanleiding voor de vertrouwensbreuk waren illegale lockdownfeestjes in Johnsons ambtswoning. NRC blikt terug op Johnsons regeertermijn.
De Britse premier Boris Johnson houdt op 13 december 2019 in Londen een toespraak voor zijn aanhang.
Foto Neil Hall / EPA
Na Johnsons overwinning accepteert hij de uitnodiging van koningin Elizabeth om premier te worden en een nieuwe regering te vormen.
Foto Stefan Rousseau / EPA
De Britse koningin verwelkomt de nieuwe premier tijdens een audiëntie in Buckingham Palace.
Foto Victoria Jones / EPA
In augustus 2019 woont Johnson samen met de Amerikaanse president Donald Trump een werkontbijt bij in het Hotel du Palais rond de G7-top in Frankrijk.
Foto Andrew Harnik / AP
Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker presenteren op 17 oktober het nieuwe Brexit-akkoord.
Foto Francisco Seco / AP
Volgens zijn achterban krijgt Johnson in het begin van zijn premierschap meer voor elkaar dan zijn voorganger Theresa May in drie jaar.
Foto Frank Augstein / AP
Zijn gedrag tijdens de coronacrisis kost Johnson uiteindelijk de kop. Hij staat toe dat illegale lockdownfeestjes werden gehouden in de ambtswoning van de premier.
Foto Justin Tallis/ AP
Sinds haar aantreden als Duitse kanselier in 2005 heeft Angela Merkel te maken gehad met vijf Britse premiers. Vorig jaar kwam een einde aan haar regeerperiode.
Foto Neil Hall / EPA
In oktober vorig jaar werd het Verenigd Koninkrijk geschokt door de moord op het Conservatieve Lagerhuislid David Ames. Onder anderen premier Johnson woonde op 23 november een mis bij ter ere van ‘Sir David’.
Foto Andrew Parsons / Eyevine
Afgelopen 13 januari spraken Britse kranten schande van Johnsons misstappen tijdens de coronapandemie. Veel parlementsleden eisten dat hij aftrad.
Foto Andy Rain / EPA
Johnson onderhield nauwe banden met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Toen Johnson aankondigde te vertrekken, reageerde Zelensky met „droefheid”.
Foto Roman Pilipey / EPA
Nadat meer dan vijftig bewindslieden binnen 48 uur hun vertrouwen in de premier opzegden, kondigde Johnson op 7 juli aan te vertrekken.
Foto Tolga Akmen / EPA