‘Russische militairen in Oekraïne krijgen soldij, bonussen niet uitbetaald’ volgens Britse Defensie

Mensen lopen langs reclameborden waarop de foto’s van Russische soldaten, de ‘helden van Rusland’, zijn opgehangen. Straatbeeld van Moskou op 24 augustus 2022.
Mensen lopen langs reclameborden waarop de foto’s van Russische soldaten, de ‘helden van Rusland’, zijn opgehangen. Straatbeeld van Moskou op 24 augustus 2022. Foto Kirill Kudryavtsev/AFP

Terwijl het Oekraïense tegenoffensief in het zuiden van het land langzaam vordert, is het moreel van de Russische militairen laag. De belangrijkste reden daarvoor: hun soldij wordt niet, of te laat, uitbetaald. Dat schrijft het Britse ministerie van Defensie in de dagelijkse update over de oorlog in Oekraïne, die zondag volledig gaat over deze logistieke problemen.

Volgens de Britse militaire inlichtingendiensten hebben veel Russische militairen de aanvullende gevechtsbonussen op hun reguliere salaris niet uitbetaald gekregen. Dat zou komen omdat er „naar alle waarschijnlijkheid significante problemen” zijn met de wettelijke status van deze militairen: de Russische regering houdt immers vast aan de noemer „speciale militaire operatie” en spreekt niet van een oorlog in Oekraïne. Zo zouden de Russische manschappen dus geen ‘gevechten’ leveren, en geen aanspraak kunnen maken op de extra uitkering daarvoor. Verder zijn er ook administratieve problemen en stelt het Britse ministerie dat er „zeker onder enige [Russische] commandanten sprake is van regelrechte corruptie”.

Rusland is bezig met een ‘schaduwmobilisatie’ via vrijwillige rekruten, die naar Oekraïne worden gelokt met patriottisme en geld Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Britse Defensie signaleert: ‘problemen met uitbetaling Russische soldaten in Oekraïne’