10 doden en 15 gewonden bij steekpartijen in Canada, twee verdachten op de vlucht

Geweld De steekpartijen behoren tot de bloedigste aanvallen in de Canadese geschiedenis. Op dertien verschillende locaties werden slachtoffers gemaakt.
Onderzoekers bij een van de plaatsen delict, in het dorp Weldon.
Onderzoekers bij een van de plaatsen delict, in het dorp Weldon. Foto Heywood Yu/The Canadian Press/AP

Bij meerdere steekpartijen in de westelijke Canadese prairieprovincie Saskatchewan zijn volgens de lokale politie zondag zeker tien mensen omgekomen en vijftien anderen gewond geraakt. Dat heeft de politie in een persconferentie bekendgemaakt, zo melden Canadese media zondagavond. De twee voortvluchtigen, de 31-jarige Damien Sanderson en de 30-jarige Myles Sanderson, zijn volgens de politie gewapend en gevaarlijk.

De meeste slachtoffers van de steekincidenten, op dertien verschillende locaties, vielen zondagochtend in de afgelegen inheemse gemeenschap James Smith Cree Nation. Dat is een nederzetting van ongeveer 3.400 inwoners, op bijna 200 kilometer ten noordoosten van de stad Saskatoon. Ook in het nabijgelegen dorpje Weldon van zo’n tweehonderd inwoners vielen enkele slachtoffers, verklaarde de politie van Saskatchewan zondag bij een persconferentie.

„Het is afschuwelijk wat er vandaag in onze provincie is gebeurd”, zei Rhonda Blackmore, ondercommandant van de politie in Saskatchewan. Volgens haar lijkt het erop dat sommige slachtoffers gericht zijn aangevallen, terwijl anderen willekeurig zijn gestoken. Over de motieven van de verdachten is nog niets bekend. Ook over de identiteit van de slachtoffers heeft de politie geen mededelingen gedaan.

Zwarte Nissan

De twee verdachten zijn volgens de politie gevlucht in een zwarte Nissan Rogue. Dat voertuig, waarvan het kenteken is vrijgegeven, zou zondag rond het middaguur voor het laatst zijn gezien in de stad Regina, ongeveer 320 kilometer ten zuiden van de aanvallen. Mogelijk zijn de verdachten van voertuig gewisseld. De politie heeft mensen in Saskatchewan en de buurprovincies Alberta en Manitoba opgeroepen uit te kijken naar de verdachten, maar hen niet te benaderen. In de drie prairieprovincies is een noodtoestand uitgeroepen. Inwoners zijn opgeroepen binnen te blijven. Getuigen wordt gevraagd het alarmnummer te bellen.

Op Twitter heeft de Canadese premier Justin Trudeau zijn afschuw uitgesproken over de incidenten. „De aanslagen in Saskatchewan van vandaag zijn afschuwelijk en hartverscheurend. Ik denk aan degenen die een dierbare hebben verloren en aan degenen die gewond zijn geraakt.”

De steekpartijen behoren tot de bloedigste aanvallen in de Canadese geschiedenis. In april 2020 doodde een man die vermomd was als een politieagent 22 mensen bij een reeks schietincidenten in de provincie Nova Scotia, voordat hij zelf door de politie werd doodgeschoten.

In de zomer van 2019 hield een klopjacht naar twee jonge mannen uit British Columbia het land twee weken in zijn greep, nadat zij waren aangewezen als verdachten van de moorden op drie mensen in een afgelegen gebied van die provincie aan de westkust. Zij werden dood gevonden in de provincie Manitoba.