Een matige drinker die echt een andere bijnaam verdient

Plant NRC Magazine belicht elke maand een kamerplant. Deze maand de ‘ijzeren-kruis-begonia’ oftewel, de Begonia masoniana.

De Begonia masoniana.
De Begonia masoniana. Fotografie Daan Brand

De ‘ijzeren-kruis-begonia’ wordt hij ook wel genoemd, de Begonia masoniana, vanwege het roodbruine kruis op zijn felgroene, bobbelige bladeren. Een merkwaardige naam, die verwijst naar een omstreden Duitse militaire onderscheiding. Het IJzeren Kruis werd in 1813 in het leven geroepen door Frederik Willem III, destijds koning van Pruisen. In de Tweede Wereldoorlog werd het eremetaal een symbool van de nazi’s, die er een hakenkruis op afbeeldden. Na 1945 is het nooit meer uitgereikt. Hoog tijd, als je het mij vraagt, voor een nieuwe bijnaam voor deze begonia. Waarom bijvoorbeeld niet de ‘rode-kruis-begonia’? En dan bij elke plant die wordt verkocht een euro aan het Rode Kruis doneren.

Als kind bestierde ik overigens een tijdlang een door mij bedachte organisatie: ‘Het Groene Kruis’. (Dat er ooit een gelijknamige vereniging had bestaan voor thuiszorg en wijkverpleging wist ik destijds niet.) Het doel ervan was het redden van planten. Bij het tuincentrum kocht ik van mijn zakgeld het meest armetierige frambozenstruikje en verzorgde hem met zo veel liefde en aandacht dat hij daarna jarenlang de heerlijkste frambozen gaf. Een afgebroken vetplanttak legde ik letterlijk in de watten, waarna hij worteltjes kreeg – ik voelde me een plantendokter met magische krachten.

Wie een ‘ijzeren-kruis-begonia’ in huis wil halen, doet er goed aan de plant niet te veel en niet te weinig water te geven

Helaas hield dat gevoel niet lang stand. De laatste jaren leggen mijn planten regelmatig het loodje, doordat ik ze ofwel te veel water geef (nog altijd denk ik met pijn in mijn hart terug aan de yucca waarvan de stam begon te schimmelen) of ze met liefdevolle verwaarlozing laat verdrogen. Mijn magische groene vingers lijken uitgewerkt.

Voor mij voorlopig dus geen nieuwe kamerplant – eerst maar eens de al aanwezige exemplaren in leven proberen te houden. Wie wel een ‘ijzeren-kruis-begonia’ in huis wil halen, doet er goed aan de plant niet te veel en niet te weinig water te geven: de soort gedijt het beste in licht vochtige grond. ‘Geniet, maar drink met mate’ is een slogan die ook voor kamerplanten opgaat.