Coronadruk

Ziekenhuizen hebben uitgestelde zorg nauwelijks ingehaald

Het is ziekenhuizen nauwelijks gelukt om uitgestelde zorg in te halen, ondanks de relatief lage coronadruk op de ziekenhuizen afgelopen maanden. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. Er wachtten in augustus bijna net zoveel mensen op hun uitgestelde operatie of behandeling als in juni en eerdere maanden. Meer ziekenhuizen hebben de planbare zorg zelfs afgeschaald. Vooral de IC-afhankelijke planbare zorg wordt nog steeds uitgesteld. De NZa denkt dat het mede komt door het nog altijd hoge ziekteverzuim – in juli meldde 6,7 tot 9,1 procent van het personeel in verschillende sectoren zich ziek. Daarnaast denkt de organisatie dat de achterstanden met een betere samenwerking tussen zorgaanbieders, verzekeraars en zorgprofessionals weggewerkt kunnen worden. (NRC)