Thuiskok.

Zoete opkikker

De titel van het boek van deze week is me op mijn mollige lijf geschreven: Sugar, I Love You, ‘verbluffende recepten om de zoete dingen in het leven te vieren’ van de Britse Ravneet Gill.

Ik kan mezelf voor de gek houden, een tijdje matigen, me stellig voornemen te stoppen, maar mijn liefde voor zoetigheden is behoorlijk allesverzengend. Eerder dit jaar ging ik speciaal nog snel even naar Parijs om de pain perdu patisserie van Cédric Grolet te proeven en het vanille-pecangebakje van Ladurée dat slechts een maand beschikbaar zou zijn. Het idee dat ik beide lekkernijen zou missen, voelde als een niet te overkomen gemis.

Op mijn laatste reis ging ik kris kras door steden op zoek naar de beste patisseries. Dat levert vaak teleurstellingen op, maar als een gokverslaafde doe ik het voor de jackpot, de voltreffers, de fantastische creaties waarbij je al na één hap weet dat ze alle moeite waard waren.

Mijn gedachten zijn altijd bij eten en zoet. En die van Ravneet Gill ook; in de eerste zin van haar voorwoord schrijft ze dat ze fantaseert over zoete dingen. En: „Een afvaldeskundige zei ooit dat het enige wat je tegen jezelf hoeft te zeggen om succes te hebben is: ‘Ik heb genoeg chocoladetaart voor mijn hele leven gegeten, dus ik kan voort op de herinneringen.’ Maar waarom zou je in herinneringen blijven hangen als je dat stuk chocoladetaart nu kunt eten?”

Herkenning! Goede zoetigheden bevatten overigens niet per se veel suiker. Flink wat van de hedendaagse, succesvolle patissiers experimenteren met geen of weinig suiker en ook voor Gill zit haar liefde in het matigen. Het gaat, zoals zij schrijft, om de balans. Zoetigheden moeten vervoeren, je niet na afloop met schuld vervullen of een suikercoma bezorgen.

In dit boek vinden we een boel mooie recepten waarbij Gill put uit haar Indiase achtergrond, zoals een rasmalaicake en mijn favoriete gulab jamun, originele recepten als spicy aardappelsoesjes en klassiekers als Devonshire splits.

De afgelopen weken hebben we het voedzaam gehouden in deze rubriek, dus nu mag het. Dit is een heerlijk, vrolijk boek voor dagen dat je iets wilt vieren of een zoete opkikker wilt.