OM vraagt vrijspraak verdachte bij herziening Rosmalense flatmoord

Flatmoord Volgens het OM laat nieuw, uitvoerig onderzoek zien dat de 64-jarige Rob B. ten onrechte is veroordeeld voor de Rosmalense flatmoord.
De flat in Rosmalen waar Regie van den Hoogen woonde, en waar zij in 2000 overleed.
De flat in Rosmalen waar Regie van den Hoogen woonde, en waar zij in 2000 overleed. Foto Merlin Daleman

Het OM heeft maandag vrijspraak gevraagd in de zaak rond de zogeheten Rosmalense flatmoord. Volgens de openbaar aanklager heeft nieuw, uitvoerig onderzoek het bewijs op basis waarvan Rob B. (64) in 2007 in hoger beroep werd veroordeeld ondergraven. Het gerechtshof in Arnhem herziet de zaak in opdracht van de Hoge Raad.

Lees ook: Studenten waren er tien jaar geleden al van overtuigd: de Rosmalense flatmoord was een zelfmoord

De zaak draait om de dood van de 37-jarige Regie van den Hoogen, B.’s partner. Hij trof haar op 10 april 2000 met een doorgesneden keel aan in de hal van hun flatwoning in Rosmalen. B. schakelde de politie in en werd nog dezelfde dag aangehouden als verdachte. Hoewel hij zijn schuld altijd heeft ontkend, achtte de rechter zowel in eerste aanleg als in hoger beroep doodslag bewezen. B. werd veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Het bewijs in de zaak bestond voornamelijk uit bevindingen van deskundigen. Zij stelden dat de vrouw zichzelf niet gedood kon hebben en dat een ander persoon verantwoordelijk moest zijn voor het doorsnijden van haar keel. Deze bevindingen worden nu betwist.

Zowel B. als zijn partner kampten met psychiatrische problemen. Het OM laat in het midden of de zelfdoding opzettelijk was, omdat dit eveneens niet bewezen kan worden. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de vrouw onder invloed van waanbeelden iets wilde wegsnijden uit haar nek en haar dood een ongeluk betreft.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl