Oekraïense generaal: bijna 9.000 militairen gesneuveld

Een Oekraïense militair laadt een projectiel in een tank aan het front in Donetsk.
Een Oekraïense militair laadt een projectiel in een tank aan het front in Donetsk. Foto Anatolii Stepanov/ANP

In de oorlog tegen Rusland zijn tot op heden bijna 9.000 Oekraïense militairen gesneuveld. Dat heeft Valeri Zaloezjny, commandant van de Oekraïense krijgsmacht, maandag
volgens persbureau Reuters gezegd op een bijeenkomst om omgekomen militairen te eren. Het dodental is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Oekraïne heeft tot nu toe bijna niets gezegd over de verliezen aan eigen kant.

Maandag schreef de Oekraïense legerleiding daarnaast dat er aan de Russische kant 45.400 militairen zijn overleden. Met gewonden erbij zou dat aantal veel groter zijn dan het door de Amerikaanse onderminister van Defensie Colin Kahl begin augustus genoemde cijfer: tussen de 70.000 en 80.000 Russische doden en gewonden. Rusland laat er zelf weinig over los en heeft publicaties over oorlogsdoden strafbaar gesteld.

Veel Russen zijn bang voor een algehele mobilisatie, schreef NRC eerder, hoewel die vooralsnog niet aan de orde is. Wel is er een ‘schaduwmobilisatie’ op gang waarbij lokale legerafdelingen inwoners proberen te verleiden mee te vechten voor geld en privileges.

Ook Oekraïne is intussen bezig vrijwilligers op te leiden tot militair, van wie sommigen al sinds het begin van de oorlog meevechten. Het Verenigd Koninkrijk heeft Oekraïne daar hulp bij geboden, en Nederland sloot zich daar onlangs bij aan.

Lees ook: Russische verliezen en westerse wapens: het slagveld verschuift Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nederland steunt Oekraïne met nog eens 80 miljoen euro