Nederland steunt Oekraïne met nog eens 80 miljoen euro

Oorlog in Oekraïne Het grootste deel van het geld (65 miljoen) is bedoeld voor de wederopbouw van Oekraïense steden. Hiermee kunnen bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven worden gefinancierd die de infrastructuur, zoals bruggen en wegen, in Oekraïne willen herstellen.
Ministers Schreinemacher en Ollongren tijdens het bezoek aan Kiev.
Ministers Schreinemacher en Ollongren tijdens het bezoek aan Kiev. Foto Sergej Dolzhenko/ANP

Nederland gaat nog eens 80 miljoen geven aan Oekraïne. Dat hebben ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, VVD) en Kajsa Ollongren (Defensie, D66) maandag toegezegd tijdens een verrassingsbezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev, meldt Defensie in een persbericht.

Het grootste deel van het geld (65 miljoen) is bedoeld voor de wederopbouw van Oekraïense steden. Hiermee kunnen bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven worden gefinancierd die de infrastructuur, zoals bruggen en wegen, in Oekraïne willen herstellen. Ook wordt 10 miljoen euro vrijgemaakt voor het opruimen van mijnen en andere explosieven.

De Nederlandse wapenhulp aan Oekraïne gaat door, beloofde minister Ollongren. Nederland leverde al voor 210 miljoen euro aan militaire goederen. In het najaar gaat vermoedelijk opnieuw een forensisch team van Defensie naar Oekraïne om bewijsmateriaal te verzamelen van Russische oorlogsmisdaden. Het Internationaal Strafhof coördineert die missie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oekraïense generaal: bijna 9.000 militairen gesneuveld