Keniaanse presidentskandidaat Odinga vecht verkiezingsuitslag aan bij Hooggerechtshof

Verkiezingen De 77-jarige Raila Odinga verloor vorige week de Keniaanse presidentsverkiezingen van tegenstrever William Ruto. Kort na de uitslag zinspeelde hij al op een gang naar het Keniaanse Hooggerechtshof.
Een Keniaanse vrouw bekijkt haar stembiljet in de rij voor het stemhokje.
Een Keniaanse vrouw bekijkt haar stembiljet in de rij voor het stemhokje. Foto Patrick Meinhardt / AFP

Raila Odinga, de verliezende kandidaat van de Keniaanse presidentsverkiezingen, stapt naar het Hooggerechtshof om de uitslag aan te vechten. Een officieel bezwaarschrift is maandag ingediend bij de rechter, meldt een juridisch adviseur van Odinga aan internationale persbureaus. Een anonieme bron van het gerechtshof bevestigt bij persbureau Reuters het beroep te hebben ontvangen.

Lees ook: Zelfverklaarde ‘sjacheraar van Kenia’ William Ruto gekozen tot president

De uitslag wees Odinga’s tegenstrever William Ruto vorige week maandag aan als nieuwe president. Doordat hij meer dan de helft van de stemmen binnenhaalde (50,49 procent), was er geen tweede ronde nodig om een winnaar te bepalen. Odinga behaalde 48,85 procent van de stemmen.

Een dag na de bekendmaking van de uitslag kondigde oppositieleider Odinga al aan „alle wettelijke en constitutionele mogelijkheden” te willen aangrijpen om de uitslag ongeldig te verklaren. Hoewel hij hierbij niet expliciet benoemde naar het Keniaanse Hooggerechtshof te zullen stappen, werd hier wel rekening mee gehouden. Odinga vocht in 2017 de verkiezingsuitslag al eens succesvol aan.

Maandag was de laatste dag dat er bezwaar kon worden ingediend tegen de verkiezingsuitslag. Het Hooggerechtshof moet nu binnen twee weken uitspraak doen over het verzoek om de uitslag ongeldig te verklaren.