Gijzeling in Somalisch hotel na dertig uur voorbij door inzet troepen

Mogadishu Somalische veiligheidstroepen zouden een einde hebben gemaakt aan de hotelgijzeling in hoofdstad Mogadishu. Daarbij zijn volgens persbureau AFP alle aanvallers gedood.
Zaterdagavond laat zou een einde zijn gemaakt aan de gijzeling in het hotel.
Zaterdagavond laat zou een einde zijn gemaakt aan de gijzeling in het hotel. Foto Feisal Omar/Reuters

Somalische troepen zouden zaterdagavond laat een einde hebben gemaakt aan de gijzeling in het Hayat-hotel in de hoofdstad Mogadishu. Dat zegt een veiligheidscommandant tegen persbureau AFP en wordt bevestigd aan Reuters. Alle aanvallers, van terreurgroep Al-Shabaab, zouden daarbij zijn gedood. Er zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen, zei minister Ali Haji van Volksgezondheid zondag op televisie. 117 mensen zijn volgens hem gewond geraakt bij de gijzeling.

De militanten lieten vrijdag twee autobommen afgaan bij het hotel, waarna ze het gebouw al schietend binnengingen. Daarbij zijn burgerdoden gevallen. Vervolgens verschansten ze zich in het hotel en hielden bezoekers gegijzeld. Het hotel is een populaire plek die vaak wordt bezocht door leden van de regering.

De regering zou zondag een persconferentie geven en dan met meer informatie over de aanval komen. Al-Shabaab, een aan Al-Qaida gelieerde groepering, voert al meer dan tien jaar strijd tegen de zwakke overheid van Somalië. De aanval op het hotel is de eerste grote aanslag in het land sinds in juni de nieuwe president, Hassan Sheikh Mohamud, aantrad.

Lees ook: Enorme aanslag in Somalië toont kracht van terreurgroep Al-Shabaab