In beeld

Drie dagen Lowlands in beeld: uitbundige optredens, stortregen en groepsyoga

Voor het eerst sinds 2019 ging het eindelijk weer door: het driedaagse festival Lowlands. Tot twee keer toe werd het door de coronacrisis geannuleerd, maar deze zomer kan elk festival doorgaan.
Rockband Palaye Royale, drie broers uit Canada, tijdens hun optreden op zondag. Hoewel er dit jaar geen coronabeperkingen meer waren, ging de organisatie van het festival niet vlekkeloos. Enkele Amerikaanse artiesten zegden af omdat ze het vanwege corona toch te risicovol vonden de oversteek te wagen.
Foto Andreas Terlaak
Ook het optreden van het Noord-Nederlandse Orkest en het Noord-Nederlandse Concertkoor werd op het laatste moment geschrapt wegens logistieke problemen. Veel andere Nederlandse artiesten konden wel komen, zoals de 20-jarige singer-songwriter Froukje. Haar eerste lied Groter Dan Ik kwam begin 2020 uit, een protestlied dat de klimaatcrisis beschreef. Sindsdien is de zangeres uit Nieuwkoop uitgegroeid tot een idool in de Nederlandse popmuziek.
Foto Andreas Terlaak.
De Amerikaanse dj's Eris Drew en Octa Octa zaterdagnacht.
Foto Andreas Terlaak
Het vrouwelijke duo de Nova Twins, bestaande uit Amy Love en Georgia South, speelde in de X-ray-tent een combinatie van rock, trashmetal en dub. Deze editie van Lowlands was de duurste ooit, mede veroorzaakt door de forse inflatie. Toch mocht dat voor de duizenden festivalbezoekers de pret niet drukken.
Foto Andreas Terlaak
Het Engelse indie-rock duo Wet Leg, bekend van hun singles Chaise Longue en Wet Dream, op de eerste dag van het festival.
Foto Andreas Terlaak
De twintigjarige Britse Kamal, opgeklommen tijdens de lockdown, met enkel een gitarist aan zijn zijde.
Foto Andreas Terlaak
De band Joe & The Shitboys, vier mannen uit Faeröer. De vier punkrockers zeiden dat waar zij wonen niks te doen is, en ze dus maar een bandje hebben opgericht - met succes.
Foto Andreas Terlaak
De Noorse bosnimf Aurora, bekend om haar sprookjesachtige electropop, trad vrijdagavond op. De singer-songwriter leverde de muziek voor Disney's ‘Frozen II’ en heeft inmiddels haar derde album aangekondigd. Ze heeft groot succes met haar mystieke, folky synthpop.
Foto Andreas Terlaak
Lowlands kost dit jaar 35 euro meer dan het jaar ervoor, toen het festival werd afgelast vanwege de coronacrisis. Ook de prijs voor een biertje of fris kostte dit jaar meer dan 3 euro. Daarmee wordt het driedaagse festival dit jaar de duurste Lowlands ooit.
Foto Andreas Terlaak
Bezoekers van deze editie van Lowlands werd regen niet bespaard. Op de eerste dag van het festival stortregende het.
Foto Andreas Terlaak
Door de regenval waren laarzen afgelopen weekend geen overbodige luxe. Op zondag, de laatste dag van Lowlands, zijn naast de Belgische zanger Stromae ook optredens te zien van Froukje, Burna Boy, Caribou en James Blake.
Foto Andreas Terlaak
Festivalbezoekers maken zich aan de wastafel klaar voor een dag (en nacht) dansen.
Foto Andreas Terlaak
Bezoekers beginnen hun dag met de Yoga Tribe Vibe bij een van de podia. Ze bereiden hun lichaam voor op een actieve dag vol muziek en dansen.
Foto Andreas Terlaak
Mahamadou Souleymane van Mdou Moctar op de laatste dag van Lowlands. Hun album Afrique Victime werd in 2021 internationaal verkozen tot een van de beste popplaten van het jaar.
Foto Andreas Terlaak
Een boerenactie naast de campingwinkel. Lowlands, midden in de polder omgeven door regio’s met steun voor de boerenprotesten, heeft „altijd een hele goede relatie met de agrariërs” gehad. Maar op dit festivalterrein is geen ruimte voor protest. Je kon met twee tractoren op de foto.
Foto Andreas Terlaak
De Haagse stukadoorsband Goldband, die op zaterdag optrad, was een hit op Lowlands. Het festival was binnen twee minuten uitverkocht. In totaal waren er 60.000 tickets te koop.
Foto Andreas Terlaak
De Jamaicaans-Britse Mahalia tekende op 13-jarige leeftijd haar eerste platendeal en is inmiddels genomineerd voor onder meer een Grammy, Brit en MOBO Awards. Het overgrote deel van alle Lowlandskaartjes van dit jaar werd verkocht aan mensen die al tickets hadden gekocht voor het festival in 2021, wat werd geannuleerd door de coronacrisis.
Foto Andreas Terlaak
Willem de Bruin en Twan van Steenhoven, oftewel Willy en Big2 van The Opposites. Het nederhopduo stond op het hoofdpodium, de grote Alpha-tent.
Foto Andreas Terlaak
Het dansgezelschap Conny Janssen Danst, onder leiding van de Rotterdamse danseres en choreograaf Conny Janssen.
Foto Andreas Terlaak
Stromae, de artiestennaam van de Belgische Paul Van Haver, was de laatste headliner van Lowlands. Hij speelde zondagavond tussen 21.30 en 23.00 uur op het grootste podium.
Foto Andreas Terlaak