Stichtingen en verenigingen kunnen voorlopig geen rekening bij ING openen

Witwasonderzoek ING komt personeel tekort om nieuwe klanten te controleren op bijvoorbeeld witwassen. Vanaf 2023 kunnen verenigingen en stichtingen naar verwachting weer bij ING terecht.
Hoofdkantoor van ING in Amsterdam.
Hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Een stichting of vereniging die een nieuwe bankrekening wil openen, kan de komende maanden niet bij ING terecht. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. ING komt personeel tekort dat de nieuwe klanten kan controleren op bijvoorbeeld witwassen of financiering van terrorisme.

Banken moeten niet alleen bij het aannemen van nieuwe klanten uitzoeken met wie ze te maken hebben, maar ook bij bestaande klanten controles uitvoeren. „Beide zijn nu heel intensief”, zegt een woordvoerder van ING. „Aangezien we nu een capaciteitsgebrek hebben, concentreren we ons op de periodieke controles. Op dit moment zijn we daar een achterstand aan het inhalen.”

Inventieve criminelen

De bank merkt dat de controles steeds meer moeite kosten, zegt de woordvoerder. „Niet alleen omdat de regels strenger zijn dan eerst, maar ook omdat criminelen inventiever worden.” Volgens de bank vraagt onderzoek naar verenigingen en stichtingen meer werk dan naar andere soorten klanten. „Om te voorkomen dat nieuwe klanten met lange wachttijden komen te zitten, hebben we besloten dat ze tijdelijk geen klant kunnen worden.” In het eerste kwartaal van 2023 kunnen verenigingen en stichtingen weer een nieuwe rekening openen, verwacht de bank.

ING werd eerder op de vingers getikt vanwege gebrekkig onderzoek naar witwassen. In 2018 moest de grootste bank van Nederland een recordbedrag van 775 miljoen euro betalen in een schikking met het Openbaar Ministerie, omdat haar rekeningen ongestoord konden worden gebruikt voor „criminele activiteiten”.

Bankrekeningen essentieel

Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), een koepel van fondsen, goede doelen en kerken, zegt tegen persbureau ANP „zeer teleurgesteld” te zijn over de stap van ING. Voor organisaties die bijvoorbeeld donaties willen verzamelen of hulpgoederen willen bestellen, zijn de bankrekeningen „essentieel”.

Ook andere banken hebben vanwege de verplichte witwascontroles te maken met stijgende kosten, maar ze lijken vooralsnog niet van plan nieuwe klanten te weren. ABN Amro sluit geen groepen klanten uit, zegt een woordvoerder. De Rabobank, SNS en Nederlandse Vereniging van Banken konden vrijdagmiddag niets over het onderwerp zeggen. ASN was niet bereikbaar.

Lees ook: Waarom topbankier Hamers alsnog voor de rechter belandt