Terrein rond aanmeldcentrum Ter Apel aangewezen als risicogebied

Opvangcrisis Door de maatregel kan de politie preventief fouilleren en het cameratoezicht verscherpen. Volgens burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde gaat het om „een lapmiddel” en niet om een structurele oplossing.
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel tonen documenten om in aanmerking te komen voor onderdak.
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel tonen documenten om in aanmerking te komen voor onderdak. Foto Vincent Jannink/ANP

Het voorterrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel is ingesteld als veiligheidsrisicogebied. Dat heeft de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel toe behoort, vrijdag besloten in samenspraak met de veiligheidsregio Groningen, het Openbaar Ministerie en de politie Noord-Nederland. Door het besluit kan de politie preventief fouilleren en het cameratoezicht verscherpen.

De gemeente maakt zich zorgen over de sociale veiligheid, de brandveiligheid en de hygiëne bij de poort van het aanmeldcentrum, staat in een verklaring. De maatregel moet kwetsbare vrouwen en kinderen beter beschermen, evenals personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND en de beveiliging, die allemaal werkzaam zijn op het terrein.

Lees ook: ‘Ongekend’ dat tenten bij Ter Apel door gemeente zijn weggehaald, vindt initiatiefnemer

Het is al weken erg druk bij het aanmeldcentrum en asielzoekers moeten regelmatig buiten de nacht doorbrengen. In de nacht van donderdag op vrijdag sliepen zo’n driehonderd mensen buiten, het hoogste aantal tot nu toe. Het Rode Kruis sloot vanwege een vechtpartij onlangs het humanitaire servicepunt in het aanmeldcentrum, maar kondigde vrijdag aan dat na het weekend weer te openen. Volgens de hulporganisatie is de beveiliging opgeschroefd en kunnen medewerkers weer veilig aan het werk.

Het instellen van het veiligheidsrisicogebied is volgens burgemeester Jaap Velema „een lapmiddel”, maar geen structurele oplossing. „Het hele proces moet beter, met name de laatste periode is er helemaal geen doorstroming”, zei hij vrijdagmiddag op een persconferentie. „We willen nu rust creëren, zodat iedereen zijn werk kan doen.”

De gemeente Westerwolde en de veiligheidsregio Groningen roepen het Rijk, provincies en andere gemeenten op om de druk op Ter Apel „structureel te verlichten”.

Staatssecretaris Van der Burg verwacht geen herhaling Tubbergen

Om de druk op Ter Apel te verlichten zijn het COA en het kabinet in heel het land hard op zoek naar meer opvangplekken. Deze week verplichtte staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Asiel en Migratie) de gemeente Tubbergen om asielzoekers op te gaan vangen in een hotel. Dat leidde tot veel protest van omwonenden en het lokale bestuur.

Lees ook: Hoe het Rijk de gemeente Tubbergen kan dwingen tot asielopvang

Van der Burg zei vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad dat hij niet verwacht dat op korte termijn nog meer gemeenten ineens worden verplicht asielzoekers op te vangen op een door het kabinet aangwezen locatie. Hij hoopt dat gemeenten zelf hun verantwoordelijkheid nemen. „We moeten echt extra plekken hebben in Nederland”, zei hij tegen persbureau ANP.