Tien must sees die Lowlands 2022 op zijn kop zullen zetten

Lowlands tips 2022 Eindelijk weer Lowlands, het uitroepteken achter een geslaagd festivalseizoen. Amanda Kuyper en Saul van Stapele bekeken het programma van Lowlands 2022 en kozen tien acts die je beslist niet mag missen.

Lowlands is het vuurwerk aan het eind van een hete zomer. Nog één keer drie dagen lang de kantoren, werkplaatsen, schoolbanken, ouders en bazen vervangen voor plekken en vrienden die je nog niet kent, met modder tot in je nekhaar. Een laatste duik in de festivalzee, voordat het leven verderstormt. Voor het eerst in drie jaar geen vraag- maar een uitroepteken!

Want na Paaspop ging ook Pinkpop door, en Best Kept Secret, en Down The Rabbit Hole, Roadburn, Rewire, Dekmantel, Awakenings, Zwarte Cross, Woo Hah!, North Sea Jazz – we durven het nu pas goed te geloven: de festivalzomer 2022 is gelukt en Lowlands, niet helemaal de afsluiter, is wel de passende grootse apotheose van het seizoen. Die foto op de cover van dit Cultureel Supplement van die volle Alpha? Nou, dát dus.

Het ging en gaat zeker niet vanzelf. Veel technisch en ondersteunend personeel is de afgelopen jaren wat anders gaan doen en er ontstond een koortsachtige zoektocht naar beveiligers, barpersoneel en podiumbouwers. Ook de voor festivals cruciale mobiele infrastructuur bleek te gewild om alles tegelijk te kunnen doen, met extreem stijgende prijzen als gevolg - wat ook de bezoeker merkt. Volgend jaar, zo zei een insider die de eerste aanvragen al ziet binnenkomen, wordt het minstens weer zo druk en lastig om aan de vraag te voldoen.

Van wat wel te krijgen is zijn de prijzen door het dak gegaan. Daarvoor moeten eerst toeleveranciers in de buidel tasten, dan de organisatoren en vervolgens de bezoekers. Maar ook de flink verhoogde toegangsprijs van Lowlands is niet genoeg gebleken om gezond de toekomst in te gaan, zegt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. En dus is de viering van kunst en vrijheid in Biddinghuizen ook omgeven door zorgen. Want wat gaat die toekomst brengen? Zullen er festivals omvallen? Verworden ze tot exclusieve feesten voor veertigers met dubbele inkomens?

Prangende, moeilijke vragen. Maar vragen voor ná A Campingflight To Lowlands Paradise 2022. De kurk er nog één keer af met Stromae, Aurora, Bring me the Horizon, Hang Youth, Wet Leg, The Kooks en de Arctic Monkeys, in de Alpha, de Bravo, de Lima, de X-Ray en met zestigduizend oude en nieuwe vrienden.

Peter van der Ploeg

1. Wet Leg


Wacht maar tot het onweerstaanbare nummer ‘Chaise Longue’ voorbijkomt: dan is Lowlands officieel ‘aan’. Het is het jaar van de gitaarvrouwen van het Britse rockduo Wet Leg. Puntige, vrolijkmakende rock met gortdroge tekstjes. (AK)

Vrijdag 13.20 uur, Heineken

2. Kamal


De jonge Britse lockdown-sensatie Kamal. kwam zijn slaapkamer uit met een ingetogen EP waarop hij stress en mentale pijn van zich afschrijft. Gevoelige r&b en lichte hiphop met een gouden randje. (AK)

Vrijdag 14.20 uur, Lima

3. Michael Kiwanuka


Eerder deze zomer gaf hij een van de sterkste pop-optredens op North Sea Jazz. Mercury Prize-winnaar Michael Kiwanuka gaf een geweldig genuanceerd en kleurrijk concert, intiem en indringend, maar ook stevig en stuwend funky. De combinatie van intense, dramatische zang, melancholische orgelklanken en funky wahwahgitaren, was soms adembenemend mooi. (SvS)

Vrijdag 18-19 uur, Alpha

4. Floating Points


Zijn jazzplaat met de eigenzinnige tenorsaxofonist Pharoah Sanders was de ultieme kruisbestuiving. Nu komt Britse dj en producer Floating Points draaien. Van fluisterelektronica naar dikke juichende house. (AK)

Vrijdag 23 uur, Bravo

5. Arctic Monkeys


De terugkeer van Arctic Monkeys. Nieuw, nog onbekend werk is in aantocht. Maar zeker zet deze headliner tentschuddende, rock-’n-roll opwinding met heavy riffjes tegenover een warm-lome croonersfeer. (AK)

Zaterdag 22.30 uur, Alpha

6. De Schuurman


In de nationale bubbling-scene versnelden club-dj’s drie decennia geleden dancehall-platen en ook rap en R&B zodanig dat nieuwe, opzwepend pulserende ritmes ontstonden die in moderne clubmuziek veelvuldig terug te horen zijn. Guillermo Schuurman uit Den Haag zorgde met zijn compilatie op Oegandees label Nyege Nyege Tapes voor een opleving. Een nachtelijke topaanrader. (SvS)

Zaterdag 3.30-4.30 uur, X-Ray

7. Yussef Dayes


Cool-nonchalante drummer Yussef Dayes vormt op basis van grime en broken beats uit Zuid-Londen zijn beatsvuur. Hete naam uit de Londense jazzscene. Loeistrakke beats als morsecodes: nooit genoeg. (AK)

Zaterdag 19 uur, India

8. Koffee


Koffee was een tiener toen ze begin 2020 als eerste vrouw de Grammy Award won voor het beste reggae-album van het jaar. Ze houdt van positief geladen, traditioneel klinkende reggae, en verwijst op album Gifted regelmatig naar klassieke Jamaicaanse lover’s rock. Ze geeft op Lowlands haar eerste grote liveshow in Nederland. (SvS)

Zondag 14.30-15.30 uur, Bravo

9. Sevdaliza


Sevdaliza gaf live en via streaming het indrukwekkendste concert van de lockdown, in een betoverende setting in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ze brengt haar prachtige, subtiel opgebouwde, diep brommende elektronica samen met klassiek aandoende warme en gloedvolle strijkers en pianotonen – intiem en kwetsbaar en buitengewoon krachtig tegelijk. Onmisbaar. (SvS)

Zondag 16-17 uur, India

10. Noisia


Het Groningse trio Noisia is een nationaal boegbeeld en aanjager van de drum-‘n’bass-scene en bouwde ook internationaal een sterke reputatie op. Op de Lowlands-zondag sluit Noisia het festival én hun 22-jarige carrière af met hun laatste show als collectief en een door het trio gecureerde nacht vol sets van vrienden. (SvS)

Zondag, heel de nacht, India