Thuiskok.

Heilige ruimte

De eerste keer dat ik informatie opzocht over ayurveda, een van de oudste geneeswijzen en die ruim vijfduizend jaar geleden in India werd ontwikkeld, was nadat een vriendin me vertelde over een retraite op Bali waar ze na twee weken acht kilo was afgevallen.

Ik was meteen geboeid, dook in de materie en ontdekte een overdaad aan afvalresorts overal ter wereld. De met zijn of haar gewicht worstelende mens is geld waard. Eentje waar ik lang bleef haken was een Ayurveda resort in India. Ayurveda, ‘wetenschap van het leven’ in het Sanskriet, kende ik van naam, maar wat het concreet inhield, wist ik eerlijk gezegd niet.

Inmiddels ben ik helemaal bij dankzij De Ayurveda Keuken, ‘80 recepten voor lichaam en geest’ van Anne Heigham, behandelaar in alternatieve geneeswijzen en eigenaar van een ayurvedische kliniek in Norwich en Londen. In haar inleiding schrijf ze dat in de ayurvedische traditie de keuken als een heilige ruimte wordt beschouwd, als „een bron van krachtige voeding en genezing” en „Met de juiste aandacht en begeleiding kun je je keuken transformeren tot een harmonieus gezondheidsoord waar je heerlijke, gezonde maaltijden kunt klaarmaken.”

Dat klinkt aanzienlijk goedkoper dan de duizenden euro’s die je neer moet tellen voor de luxe resorts die ik vond. Maar in een resort word je begeleid, thuis moet je het op eigen kracht doen. En dan maar vol zien te houden.

Heigham geeft de handvatten voor een omslag in je leefstijl met een uitgebreide introductie in de leer met uitleg over ingrediënten en wat ayurveda erover zegt, tips, oefeningen en op het eind natuurlijk ook recepten.

Ze staat bij elk seizoen stil, omdat je lichaam op de veranderingen reageert. Zo adviseert ze voor het warmere zomerweer voedingsmiddelen met verkoelende eigenschappen zoals komkommerbleekselderijsap en een snelle ‘warmweercouscous’. Die couscous gaan we deze week maken. Ieder recept in het boek gaat vergezeld van uitleg over de functie van ingrediënten.

Ik vind het reuze interessant allemaal. Ik twijfel er niet aan dat wat je eet effect heeft op je lichaam en gemoed. Voor wie meer wil weten over ayurveda is dit een leerzame aanrader met verrassend lekkere recepten die de moeite van het proberen waard zijn.