Bergwijn bewijst zich bij Ajax

Eredivisie Ajax en PSV wonnen hun tweede duel en namen afstand van Feyenoord. Bergwijn was met drie goals de man van het weekend.

Ajacied Steven Bergwijn maakte tegen FC Groningen zijn eerste hattrick.
Ajacied Steven Bergwijn maakte tegen FC Groningen zijn eerste hattrick. Foto Maurice van Steen/ANP

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen aangegrepen om te laten zien dat het aanvallend veel mogelijkheden heeft. Steven Bergwijn had met drie doelpunten een belangrijk aandeel in de zege van 6-1.

In het shirt van Ajax maakte Steven Bergwijn zijn eerste hattrick in het betaalde voetbal. De aanvaller, voor ruim 31 miljoen euro overgekomen van Tottenham Hotspur, opende al in de vierde minuut de score en vond met een knappe actie de verre hoek van het doel.

Bergwijn heeft het naar zijn zin bij de club waarvoor hij ook al als tiener als jeugdspeler actief was. „Ik ben goed opgevangen en maak plezier op de trainingen. En ik wil zo veel als mogelijk scoren”, zei de aanvaller die bij Tottenham Hotspur nauwelijks kansen kreeg. „Dat was een leerzame periode voor me. Maar ik moet nu door.”

Ajax-trainer Alfred Schreuder heeft zoveel goede aanvallers en middenvelders, dat Steven Berghuis en Davy Klaassen ruim drie maanden voor het begin van het WK in Qatar op de bank moesten beginnen. De coach koos voor centrumspits Brian Brobbey, met Dusan Tadic daar vlak achter en Bergwijn en Antony op de flanken. Alle vier de aanvallers maakten hun uitverkiezing waar.

PSV won op zaterdagavond ook de tweede competitiewedstrijd van het seizoen. Het elftal van trainer Ruud van Nistelrooij rekende in Deventer met 5-2 af met Go Ahead Eagles. Bij PSV was Xavi Simons met twee doelpunten de opvallendste speler.

Go Ahead speelde een uur lang met een man minder. Verdediger Mats Deijl kreeg in de 32ste minuut een rode kaart voor een tackle op de enkel van Richard Ledezma, die zich geblesseerd moest laten vervangen. Met het oog op de komende twee wedstrijden met Rangers FC in de play-offs van de Champions League wisselde Van Nistelrooij halverwege De Jong en Cody Gakpo.

Feyenoord heeft voor het eerst deze competitie punten laten liggen. Op eigen veld kwam de formatie van trainer Arne Slot tegen SC Heerenveen niet verder dan 0-0. Vooral in de eerste helft was Feyenoord sterker, wat tot drie kansen leidde. Sebastian Szymanski en Marcus Pedersen zagen de Heerenveense doelman Andries Noppert redding brengen. In de slotfase was invaller Jens Toornstra nog dicht bij een treffer, maar ook hij stuitte in de Rotterdamse Kuip op Noppert. (ANP)