Goud voor zwemster Steenbergen en roeiers Florijn en Twellaar

EK Bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome won Steenbergen zondag als eerste Nederlandse vrouw de 200 meter vrije slag. Ook op het EK roeien was er zondag reden voor een Nederlands feestje.
Marrit Steenbergen na haar overwinning op de 200 meter vrije slag.
Marrit Steenbergen na haar overwinning op de 200 meter vrije slag. Foto Filippo Monteforte/AFP

De Nederlandse zwemster Marrit Steenbergen heeft zondag opnieuw goud gepakt. Bij de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome won ze als eerste Nederlandse vrouw de 200 meter vrije slag, nadat ze eerder deze week ook al de 100 meter vrije slag op haar naam had gezet. Naast de twee individuele zeges won de 22-jarige ook goud op de 4×200 vrij en 4×100 wissel gemengd.

Nederlands zwemsucces was er zondag ook voor Maaike de Waard. Zij won haar tweede bronzen medaille en werd in Rome derde op de 50 meter rugslag. Zaterdag sleepte ze ook brons binnen bij de 50 meter vlinderslag. Met een tijd van 27,54 seconden finishte De Waard een honderdste achter de nummer twee.

Goud voor Florijn en Twellaar

Ook op het EK roeien is er zondag reden voor een Nederlands feestje. Karolien Florijn en Melvin Twellaar sleepten tweemaal goud in de skiff in de wacht. Het is voor het eerst in vijftig jaar dat Nederland op Europees niveau wint bij de eenpersoons roeiboten. Florijn kwam in een tijd van 8:01,43 over de finish.

De Oostenrijkse Magdalena Lobnig was iets sneller weg, maar ze werd al snel ingehaald door Florijn, die halverwege de race een grove bootlengte voorsprong had opgebouwd. Die voorsprong bouwde ze tot aan de finish uit tot meer dan 30 meter.

„Het was best zwaar”, zei Florijn na afloop tegen de NOS. „Iedereen verwacht dat je wint, maar als je in de race ligt is het nog niet zo makkelijk.” De omstandigheden waren zwaar, aldus Florijn, en er stond harde tegenwind. „Ik ben erg blij dat het vandaag is gelukt.”

Karolien Florijn viert de winst in de finale op het onderdeel skiff van roeien op de vierde dag van het Multi-EK in München. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Karolien Florijn met haar gouden medaille. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Twellaar lag het grootste deel van zijn race achter zijn Duitse en Griekse concurrenten. In de laatste 250 meter voerde hij het tempo op, en dankzij een sterke sprint lukte het hem om beide boten vlak voor de finish in te halen. Een van Twellaars laatste halen was een misslag, wat hem bijna de winst leek te kosten, maar hij finishte alsnog drie tienden van een seconde voor de Griek Stefanos Ntouskos. Ook Twellaar wint daarmee zijn eerste Europese skiffgoud.

Brons voor vrouwen acht

De Nederlandse vrouwen acht won zondag in München het brons. De boot, gestuurd door Aniek van Veenen, kon niet mee met Roemenië en Groot Brittanië. Die twee landen vochten onderling de eindsprint uit, waarbij Roemenië nipt voorbij de Britten kwam.

Nederlands Goud ging zondag ook naar Fabio Jakobsen, die won bij het wielrennen in München. In een massasprint reed hij met hulp van Danny van Poppel voorbij de Fransman Arnaud Demare en de Belg Tim Merlier. Het is de eerste Europese titel voor Jakobsen, die daarmee ook als eerste Nederlandse man de prijs binnensleept.

Lees ook: Altijd teamgenoten, maar voor even concurrenten