Drie zilveren EK-medailles voor Nederlandse roeiers

München Na een succesvolle vrijdag, is er ook zaterdag Nederlands succes te noteren op de Europese kampioenschappen met drie medailles voor de roeiers en brons voor zwemster De Waard.
Het achttal is blij met de zilveren plak.
Het achttal is blij met de zilveren plak. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het Nederlandse roeiteam heeft zaterdag een zilveren medaille behaald op de Europese kampioenschappen in München. Het achttal begon moeizaam en moest vanuit de laatste positie een inhaalslag maken. Dat lukte verrassenderwijs: achter Groot-Brittannië werd Nederland tweede. De Italianen complementeerden het podium.

Er was zaterdag meer Nederlands roeisucces: het viertal zonder stuurman bij de mannen en de vrouwelijke dubbeltwee behaalden ook een zilveren plak. Het duo Roos de Jong en Laila Youssifou bleef achter bij de Roemeense concurrentie, maar voor de Italiaanse opponnenten. Het kwartet zonder stuurman moest de Britten voor zich dulden, maar was sneller dan Roemenië.

Later op de dag won zwemster Maaike de Waard in Rome een bronzen medaille op de vijftig meter vlinderslag. De Waard zwom die afstand in 25,62 seconden. Het goud ging naar de Zweedse Sarah Sjöström, die in 24,96 seconden zwom.

Vrijdag behaalde de Nederlandse delegatie drie gouden medailles, een zilveren en een bronzen plak op het EK. Zwemster Marrit Steenbergen, de mannelijke baanwielrennerploeg en de gemengde Nederlandse zwemploeg werden eersten op hun disciplines. Het zilver was voor de vrouwelijke baanwielrensters en baanrenner Vincent Hoppezak noteerde een bronzen plak.