Opnieuw bosbranden in West-Frankrijk, al zeker 6.200 hectare in vlammen opgegaan

Bosbranden Door de brand hebben zo’n 10.000 mensen hun huis moeten verlaten. In totaal gingen er in Frankrijk tot dusver ruim 57.000 hectare in vlammen op.
De Franse brandweer voert een „ijverig gevecht” tegen het vuur .
De Franse brandweer voert een „ijverig gevecht” tegen het vuur . Foto EPA

Zeker 6.200 hectare bos in de West-Franse Gironde is tot nu toe in vlammen opgegaan door een dinsdag in het departement opnieuw opgelaaide brand. Daarnaast hebben zo’n 10.000 mensen hun huis noodgedwongen moeten verlaten en zijn meerdere wegen richting Spanje afgesloten, melden internationale persbureaus donderdag. De bosbranden breiden zich nog altijd uit, onder meer richting het zuidelijker gelegen departement Landes.

Lees ook: vuur vrat zich snel door de pijnbomen in de Gironde, mede door de monocultuur

Lokale autoriteiten spraken woensdagavond tijdens een persconferentie van een „ijverig gevecht” tegen het vuur, dat de brandweer „telkens weer weet te verrassen”. Een brandweercommandant noemde de vlammenzee „een monster met hersens” en zegt dat de brand zich verspreidt „in alle richtingen”. Het vuur kan zich in de Gironde, dat in juli al te maken kreeg met grote bosbranden, snel verspreiden door de lichte ontvlambaarheid van pijnbomen en de monocultuur – één type boom in rijtjes naast elkaar.

Frankrijk wordt al weken geteisterd door bosbranden, door de extreme droogte als gevolg van temperaturen tot veertig graden. Meer dan 57.000 hectare ging tot nu toe in vlammen op. Dat is ongeveer zes keer zoveel als het gemiddelde per jaar in de periode 2006-2021. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zijn Italië en Zweden van plan om Frankrijk te helpen in de strijd tegen het vuur.

In meerdere Europese landen zijn grote problemen door bosbranden, aangewakkerd door de aanhoudende hitte en de droogte. In Portugal hebben zo’n 1.200 brandweerlieden woensdag een bosbrand weten te bestrijden die al sinds afgelopen zaterdag woedde en meer dan 3.000 hectare in de as legde. Buurland Spanje en Griekenland, maar ook noordelijker gelegen Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Tsjechië hebben deze zomer gekampt met grote bosbranden.

Bekijk ook deze fotoserie over de nasleep van eerdere bosbranden dit jaar