In beeld

Zo verandert mondiale opwarming het noordpoolgebied

Het noordpoolgebied verandert snel door de opwarming van de aarde. Vanaf de grond en met een drone vanuit de lucht is deze verandering hier vastgelegd. De foto’s zijn genomen in juli 2022 tijdens een NASA-missie in en rondom de Baffinbaai, een zee gelegen tussen het Baffineiland en Groenland.
Iets meer dan 80 procent van het oppervlak van Groenland ligt bedekt onder een gigantische ijskap (1,7 miljoen vierkante kilometer). Op sommige plekken is die ijskap maar liefst drie kilometer dik. Vanuit de ijskap stroomt ijs de zee in. Dat gebeurt op grofweg twee manieren.
Foto Kerem Yucel / AFP
Het ijs kan smelten en naar de zee stromen, zoals te zien op deze foto.
Foto Kerem Yucel / AFP
Ook kunnen grote stukken ijs afbrokkelen van de ijskap of gletsjertong die vanuit de ijskap traag de zee in stroomt. Het afgebrokkelde ijs resulteert in drijvende ijsbergen op zee.
Foto Kerem Yucel / AFP
Sommige ijsbergen op de Noordpool drijven richting het zuiden, waar ze smelten.
Foto Kerem Yucel / AFP
Op deze foto is rechtsonder een ijsberg te zien met daarin een meer van gesmolten ijs.
Foto Kerem Yucel / AFP
IJsbergen kunnen verschillende vormen aannemen, van platte rechthoekige plateau’s tot rotsachtige vormen. Het grootste gedeelte van een ijsberg bungelt onder water.
Foto Kerem Yucel / AFP
Sommige ijsbergen zien er blauwig uit. De chemische verbinding tussen zuurstof en waterstof erin absorbeert het rode licht en weerkaatst het blauwe. Dat is ook waarom de zee er blauw uitziet.
Foto Kerem Yucel / AFP
IJsbergen bestaan in verschillende groottes, van minder dan twee meter in breedte tot ijsbergen zo groot als het Italiaanse eiland Sicilië.
Foto Kerem Yucel / AFP
Het afbrokkelen én afsmelten van ijsbergen van ijskappen is een bekende gebeurtenis in het Noordpool- en Zuidpoolgebied. Nu wordt dit versneld door de wereldwijde opwarming. Uit berekeningen aan satellietbeelden volgt dat Groenland sinds het jaar 2000 meer dan vierduizend miljard ton ijs verloren heeft. Mocht ál het ijs op Groenland smelten, dan stijgt de zeespiegel gemiddeld met ongeveer zeven meter.
Foto Kerem Yucel / AFP