VS-inspecteurs van kernwapens niet welkom in Rusland

New Start Het Start-verdrag uit 2011 regelt de nucleaire wapenbeheersing. Rusland laat nu geen Amerikaanse inspecteurs meer toe.

Rusland heeft een belangrijk onderdeel van de afspraken met de Verenigde Staten over kernwapenbeheersing opgeschort. Amerikaanse inspecteurs die moeten toezien op naleving van het Start-verdrag over kernkoppen, mogen voorlopig Rusland niet meer in.

In een verklaring zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Russische inspecteurs door de westerse sancties onmogelijk is gemaakt naar de Verenigde Staten te reizen. Hierdoor ontstaan „eenzijdige voordelen voor de Verenigde Staten en wordt de Russische Federatie in de praktijk het recht ontnomen om inspecties uit te voeren op Amerikaans gebied.” Volgens het ministerie blijft Rusland zich wel volledig gebonden voelen aan alle bepalingen uit het verdrag. Het is voor het eerst dat Rusland de inspecties opschort, maar dit besluit moet worden beschouwd als „een tijdelijke maatregel”.

De update van het Start-verdrag voor nucleaire wapenbeheersting is in 2011 van kracht geworden en begin vorig jaar met vijf jaar verlengd. De twee landen verplichten zich het aantal operationele kernkoppen te beperken tot 1.550. Een van de manieren om dit te controleren is door het sturen van inspecteurs over en weer. Een andere manier is elkaar op de hoogte te stellen wanneer kernwapens worden verplaatst.

Een voormalige Amerikaanse staatssecretaris voor wapenbeheersing en internationale veiligheid, Rose Gottemoeller, wees er tegen het Britse blad The Guardian op dat het aantal meldingen de afgelopen maanden is toegenomen. „Het ziet ernaar uit dat de Russen, of in ieder geval de Russische nucleaire eenheden, erop gebrand zijn door te gaan met de naleving, voor wederzijdse voorspelbaarheid en vertrouwen”, zei ze.

President Biden zei maandag dat de VS willen praten over een nieuwe versie van het Start-verdrag, maar volgens de Russische VN-delegatie vertragen de VS de besprekingen.