Mark Parsons vertrekt als bondscoach van Oranjevrouwen

Voetbal Volgens de KNVB is er „te weinig vertrouwen” dat de bondscoach de huidige ambities kan waarmaken. Het team speelt op 6 september een cruciale wedstrijd om WK-kwalificatie tegen IJsland.
Bondscoach Mark Parsons verving vorig jaar Sarina Wiegman.
Bondscoach Mark Parsons verving vorig jaar Sarina Wiegman. Foto Alamy Sport/ANP
Lees ook: Hand Parsons blijft onzichtbaar

Bondscoach Mark Parsons vertrekt bij het Nederlandse vrouwenelftal. De KNVB laat woensdag in een persbericht weten dat het een „gezamenlijke” beslissing was de samenwerking te beëindigen.

Het Nederlandse vrouwenelftal werd in juli uitgeschakeld door Frankrijk in de kwartfinale van het Europees kampioenschap. Daarna volgde een evaluatie van de afgelopen periode waaruit bleek dat er „te weinig vertrouwen bestaat dat onder de huidige leiding de ambities worden waargemaakt”, zo meldt de KNVB. „In aanloop naar en op het EK vielen zowel het vertoonde spel als de resultaten tegen en dat kunnen we ons niet veroorloven”, stelt de directie van de voetbalbond. „Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan.”

De Brit Parsons verving in mei 2021 Sarina Wiegman. Onder haar leiding werd het elftal in 2017 Europees kampioen en in 2019 tweede tijdens het wereldkampioenschap. Bij het afgelopen EK won Wiegman de titel met Engeland.
Nederland speelt op 6 september tegen IJsland het laatste groepsduel in de kwalificatie voor het WK, dat volgend jaar zal plaatsvinden in Australië en Nieuw-Zeeland. Bij winst zijn de Oranjevrouwen zeker van plaatsing voor het WK.

Lees ook: De problemen van de Oranjevrouwen gaan dieper dan de bondscoach