In beeld

Inheemse Amerikanen eisen genoegdoening voor seksueel misbruik op kostscholen

De Amerikaanse regering heeft in mei de schade erkend die aan generaties van de inheemse bevolking is toegebracht op federale inheemse kostscholen. De instellingen waren bedoeld om kinderen van de oorspronkelijke bevolking te assimileren in de witte maatschappij door hen weg te halen bij hun gemeenschappen. Voor veel leden van de inheemse bevolking gaat die erkenning, in een rapport dat is uitgegeven door de regering, niet ver genoeg. Zij willen gerechtigheid voor seksueel misbruik dat ze zouden hebben ondergaan op de instellingen. Zo ook oud-leerlingen van St. Paul's Indian Mission School in Marty, South Dakota.
Julia Gonzalez, een oud-leerling van de voormalige St. Paul's Indian Mission School, zit aan haar eetkamertafel nabij Lake Andes, in de Amerikaanse staat South Dakota, september 2021. Ze heeft juridische pogingen opgegeven om schadevergoeding te ontvangen voor seksueel misbruik dat ze zegt te hebben ondergaan bij de voormalige kostschool voor kinderen van de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten, die werd gerund door de Katholieke Kerk.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Vogels vliegen in St. Therese Hall, een verwaarloosd gebouw dat vroeger deel uitmaakte van de voormalige St. Paul's Indian Mission School in Marty, South Dakota. Tussen 1819 en 1969 waren er in de Verenigde Staten zeker 408 inheemse kostscholen, verdeeld over 37 staten en toenmalige gebieden, bleek in mei uit een rapport van de federale overheid. Kinderen van de oorspronkelijke bevolking werden weggehaald bij hun ouders en gedwongen op de internaten ondergebracht, met als doel hen te assimileren in de witte maatschappij. Volgens schattingen ging het in totaal om honderdduizenden kinderen. Velen van hen werden "fysiek, seksueel en emotioneel misbruikt", aldus het rapport.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Oud-leerlingen Julia Gonzalez (64) en Geraldine Charbonneau Dubourt (73), die zeggen misbruikt te zijn op de St. Paul's Indian Mission School, lopen op het terrein van de voormalige instelling in Marty, South Dakota. Pogingen van Dubourt om schadevergoeding te krijgen voor misbruik dat zij, haar acht zussen en veel andere inheemse kinderen op die katholieke kostschool hebben ervaren, zijn tot nu toe op niets uitgelopen. Sinds 2003 hebben in totaal minstens 108 oud-leerlingen zaken aangespannen tegen het plaatselijke bisdom wegens beschuldigingen van seksueel misbruik door priesters. Dubourt zegt meermaals door een priester te zijn verkracht toen ze 16 was en een gedwongen abortus te hebben ondergaan.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Een afbeelding die oud-leerlingen Geraldine Charbonneau Dubourt en haar acht zusjes voorstelt, allen leden van de Turtle Mountain Band uit Chippewa, wordt getoond door Dubourt. De zussen, van wie drie inmiddels zijn overleden, zeggen dat ze als kinderen seksueel zijn misbruikt bij de voormalige St. Paul's Indian Mission School. Tijd voor compensatie raakt op: de zussen die nog in leven zijn, zijn allen in de 70 en 80. Dubourt, die van 1955 tot 1967 op de school zat, stelt dat de autoriteiten van South Dakota "wachten tot de overigen van ons ook doodgaan."
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Een onverharde weg loopt door de Yankton Indian Reservation, een inheems reservaat nabij Marty Indian School, de vroegere St. Paul's Indian Mission School. Het katholieke bisdom van Sioux Falls, dat het gebied van de voormalige kostschool omvat, stelt al jaren bij rechtszaken dat het niet verantwoordelijk is voor enig misbruik dat op de instelling zou hebben plaatsgevonden, omdat het de school niet runde of directe zeggenschap had over de priesters en nonnen die er werkten.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
De zon komt op bij een katholiek monument bij Wagner, in de Amerikaanse staat South Dakota. Advocaten van Dubourt en haar zussen hebben interne documenten aangevoerd uit de jaren veertig, vijftig en zestig waaruit volgens hen blijkt dat het bisdom wel degelijk zeggenschap had over de kostschool.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Reclameborden met advertenties voor de Marty Indian School, de katholieke kerk St. Paul's en Karen Archambeau, een kandidaat voor het voorzitterschap van de Yankton Sioux-gemeenschap, staan op een veld bij de Yankton Indian Reservation. Een wet in South Dakota belet vermeende slachtoffers van seksueel misbruik van 40 jaar of ouder om rechtszaken aan te spannen tegen instellingen die daarvan wisten. Die wet, aangenomen in 2010, is bedoeld om de Katholieke Kerk te beschermen tegen dergelijke rechtszaken.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Frances Hart (70), een oud-leerling van de voormalige St. Paul's Indian Mission School, poseert voor een portret in Wagner, South Dakota. Zij is een van tientallen oud-leerlingen die zonder succes civiele rechtszaken hebben aangespannen om schadevergoeding te eisen voor seksueel misbruik dat ze zeggen te hebben ondergaan op de school.
Foto Callaghan O'Hare/Reuters
Julia Gonzalez, een oud-leerling van de St. Paul's Indian Mission School, met haar kleindochter Julia, bij Lake Andes, South Dakota.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Het woord "Die" (sterf) is in graffiti op een muur geschreven in St. Therese Hall, een verwaarloosd gebouw dat ooit deel uitmaakte van de voormalige St. Paul's Indian Mission School. Naar aanleiding van het federale rapport over de kostscholen voor inheemse kinderen, is er hoop onder leden van de oorspronkelijke bevolking van de VS dat er in Amerika een soortgelijke afrekening komt met het voormalige kostscholenbeleid als in buurland Canada. Daar heeft de regering in 2008 excuses aangeboden voor vergelijkbaar beleid in grote delen van de negentiende en twintigste eeuw. Een Waarheids- en Verzoeningscommissie heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de voormalige instellingen, waarvan er in Canada meer dan 130 bestonden, en duizenden getuigenissen van oud-leerlingen vastgelegd.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Glenn Drapeau, hoofd van het Dakota Language Department van de Marty Indian School, poseert voor een portret bij zijn huis in Lake Andes, South Dakota. Hij geeft het voormalige federale stelsel van inheemse kostscholen de schuld van het opbreken van gezinnen van de oorspronkelijke bevolking van de VS door kinderen weg te halen bij hun ouders en gemeenschappen, net zoals decennialang in Canada gebeurde. "We bidden dat de waarheid van onze ouderen bekend wordt", zegt hij.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Stapels papieren bedekt met uitwerpselen van vogels liggen in St. Therese Hall, een verwaarloosd gebouw dat vroeger deel uitmaakte van St. Paul's Indian Mission School in South Dakota. In Canada bood paus Franciscus vorige maand excuses aan voor de rol van de Katholieke Kerk bij de inheemse kostscholen in dat land. Hij verklaarde dat „het betreurenswaardige gedrag van leden van de Katholieke Kerk” die zijn beschuldigd van misbruik hem „diep spijt”.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters
Frances Zephier (55), een lid van de Yankton Sioux-gemeenschap, loopt door een voormalige sportzaal van St. Paul's Indian Mission School in Marty, South Dakota. De katholieke kerk van het complex is nog in gebruik, maar gebouwen van de voormalige kostschool zijn in verval.
Foto Callaghan O'Hare / Reuters