Dode en gewonden door explosies op de Krim

Een rookpluim boven de luchtmachtbasis vlakbij het dorp Novofedorivka.
Een rookpluim boven de luchtmachtbasis vlakbij het dorp Novofedorivka. Foto Stringer/Reuters

Dinsdag vonden meerdere explosies plaats op een luchtmachtbasis op de Krim. De ontploffingen hebben één leven geëist, schrijft Sergej Aksjonov, de Russische bestuurder van het Oekraïense schiereiland, op Telegram. Vijf à zeven anderen zouden gewond zijn geraakt.

Op video’s is te zien dat strandgangers wegrennen terwijl een grote rookpluim achter hen verschijnt. De oorzaak van de serie explosies is niet duidelijk: een Russische militair spreekt tegenover staatsmedia van „een overtreding van brandveiligheidsvoorschriften”, maar Aksjonov noemt op Telegram ook een „terroristische dreiging”.

Oekraïne heeft gereageerd met een sarcastische tweet: „Het ministerie van Defensie wil iedereen eraan herinneren dat de aanwezigheid van bezettingstroepen niet verenigbaar is met het toerismeseizoen.” Iryna Veresjtsjoek, een van de Oekraïense vicepremiers, schrijft op Facebook: „De explosies van vandaag zijn nog een herinnering aan van wie de Krim is. Want het is van Oekraïne!”

De Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland. De explosies van dinsdag zijn uitzonderlijk: het schiereiland staat tot nu toe niet op het spel in de gevechten die sinds het begin van de oorlog in februari woeden. De luchtmachtbasis, die voor de annexatie door Oekraïne werd gebruikt, is ook ingezet bij aanvallen op Oekraïne.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dode en gewonden door explosies op de Krim