In beeld

De Keniaanse verkiezingen zijn een nek-aan-nekrace tussen een ‘vaderfiguur’ en een ‘sjacheraar’

Zo'n 22 miljoen Kenianen mogen dinsdag een stem uitbrengen op hun favoriete presidentskandidaat. Na twee termijnen van vijf jaar treedt de zittende president Uhuru Kenyatta af. In de ochtenddauw begonnen Kenianen rijen te vormen voor stembureaus. De strijd lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de 77-jarige Raila Odinga en en de 55-jarige William Ruto. De eerste profileert zich als vaderfiguur die Kenia kan verbinden, de tweede is een zelfbenoemd sjacheraar die een klassenstrijd probeerde aan te wakkeren met zijn slogan "Every Hustle Counts" (elk dealtje telt) .
Een man bekijkt het stemformulier in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In alle vroegte verlieten Kenianen dinsdagmorgen hun huizen om te kiezen wie ze de komende vijf jaar als leider willen.
Foto Marco Longari/AFP
Medewerkers van de commissie die erop toeziet dat de verkiezingen eerlijk verlopen, treffen voorbereidingen. Circa 22 miljoen Kenianen zijn kiesgerechtigd.
Foto Marco Longari/AFP
Nog voordat de zon is opgekomen, vormen kiezers een rij voor dit stembureau in een school. Kenia is een van de weinige landen op het Afrikaanse continent waar democratische verlangens daadwerkelijk vorm lijken te krijgen.
Foto Fredrik Lerneryd/AFP
Het lijkt een nek-aan-nekrace te gaan worden tussen Raila Odinga (77) en William Ruto (55). Ook de Masai, te zien op deze foto, brengen hun stem uit. De eeuwenoude nomadische stam woont voor zover bekend voor het grootste deel in Kenia.
Foto Ben Curtis/AP
Raila Odinga was vier keer eerder presidentskandidaat, maar nooit met succes. Hij probeert zijn hoge leeftijd in zijn voordeel te gebruiken door zich te presenteren als ‘Baba’: een vaderfiguur die Kenia gaat verbinden.
Foto Luis Tato/AFP
Een medewerker van de onafhankelijke commissie die erop toeziet dat de verkiezingen eerlijk verlopen markeert de vinger van iemand die heeft gestemd met onuitwisbare inkt, om zo te voorkomen dat mensen twee keer stemmen.
Foto Brian Ongoro/AFP
William Ruto is sinds negen jaar vicepresident van Kenia. Hij voerde campagne met de leus “Every Hustle Counts” - elk dealtje telt. Hij hoopt dat die boodschap met de overwegend jonge bevolking van Kenia, waar de werkloosheid hoog is, resoneert.
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Hier is te zien hoe de persoonsgegevens van stemmers worden gecontroleerd. Om als winnaar uit de verkiezingsstrijd te komen, heeft een kandidaat de helft van de stemmen plus één stem nodig. Als die drempel niet wordt gehaald komt er een tweede stemronde.
Foto Luis Tato/AFP
Ooit stond Ruto – te zien op deze foto – zelf als sjacheraar langs de kant van de weg, kippen te verkopen. Nu behoort hij tot de politieke elite tegen wie hij zegt te strijden. Zijn aanpak is succesvol: waar Kenianen een lange tijd vooral langs etnische lijnen stemden, lijkt klasse in deze verkiezingen belangrijker te worden dan ooit.
Foto Brian Inganga/AP
Een politievrouw bewaakt een stembureau. Bij de vorige verkiezingen jutten de verliezers hun achterban op om de straat op te gaan. De geweldsuitbarstingen die hierdoor na de vorige editie in 2017 ontstonden, kostten meer dan honderd Kenianen het leven.
Foto Baz Ratner/Reuters
Zowel Odinga als Ruto hebben in het verleden aangetoond een slechte verliezer te kunnen zijn. Tegen BBC zei Ruto dinsdag niettemin: “Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Keniaanse democratie hebben alle kandidaten toegezegd de uitslag te gaan accepteren.”
Foto Patrick Meinhardt/AFP
Een vrouw van de Masai wordt gefotografeerd met haar identiteitskaart in haar handen. Haar vingerafdrukken stonden blijkbaar niet in het systeem van kiesgerechtigden.
Foto Yasuyoshi Chiba/AFP
Hier wordt Odinga toegejuicht door een menigte, nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. Hij is een Luo, de op drie na grootste etnische groep van Kenia. Dat de Luo nog nooit op de presidentsstoel zaten, zelfs niet na al Odinga’s pogingen, maakt deze verkiezingen extra belangrijk voor de bevolkingsgroep.
Foto Daniel Irungut/EPA
Voor het Westen doen de verkiezingen in Kenia ertoe. Het land is de afgelopen jaren stabieler geworden en maakt op economisch vlak grote stappen: zes van de twintig snelst groeiende Afrikaanse bedrijven zitten in Kenia. Ook speelde het Oost-Afrikaanse land de afgelopen jaren een belangrijke rol in westers contraterrorisme.
Foto Luis Tato/AFP