Niet eerder was het tijdens de vakantie zó druk op Europese wegen

Verkeer Sinds eind juni kwamen er 440.000 meldingen binnen bij de ANWB Verkeerscentrale. Er werden 30 procent pechgevallen geregistreerd dan in 2019, de laatste zomer zonder coronabeperkingen.
Vakantiegangers stoppen bij een tankstation in het Brabantse Hazeldonk, onderweg naar het zuiden.
Vakantiegangers stoppen bij een tankstation in het Brabantse Hazeldonk, onderweg naar het zuiden. Foto John van Hamond

Niet eerder heeft de ANWB zo’n drukke zomer gezien. Dat bevestigt een woordvoerder van de ANWB maandag na berichtgeving in het Algemeen Dagblad. Bij de alarmcentrale kwamen sinds eind juni 440.000 meldingen binnen. Er werden 30 procent meer pechgevallen geregistreerd dan in 2019, de laatste zomer zonder coronabeperkingen. Ook staan er vaak honderden kilometers file, en niet meer alleen op zaterdagen.

„Mensen zijn de zwarte zaterdag dit jaar gaan mijden”, zegt Arnoud Broekhuis van de Verkeerscentrale. In voorgaande jaren wilden mensen vaak niet afwijken van vertrek op de eerste weekenddag – accommodatieverhuur is vaak van zaterdag tot zaterdag – maar nu zijn ook vrijdag, zondag en maandag dagen van topverkeersdrukte. „Gisteren was er ruim twee uur vertraging tussen de Deense grens en Hamburg, dat is veel voor een zondag”, zegt Broekhuis.

Redenen voor de drukte zijn, behalve het opheffen van de coronamaatregelen, de grote drukte op Schiphol en het feit dat mensen intercontinentale reizen vaak toch nog risicovol vinden, zegt Broekhuis. „Daarnaast komen er ook elk jaar meer auto’s en mensen bij.”

Uitdagingen

Het hoogseizoen zorgt ook voor „uitdagingen”, zegt de ANWB-woordvoeder. In Frankrijk worden auto’s met pech bijvoorbeeld vaak naar een garage gebracht, maar die kampen daar met personeelstekorten. Huurauto’s zijn vanwege de schaarse onderdelen moeilijker te vinden. Daardoor moeten vakantiegangers soms langer wachten op hulp.

Uit onderzoek van het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen bleek begin juli dat meer dan driekwart van de duizend ondervraagde Nederlanders deze zomer op vakantie gaat. Uit een enquête van de ANWB bleek in juni al dat driekwart van de ondervraagden vakantieplannen had voor deze zomer. Wel zeiden ze dichterbij huis te willen blijven, vanwege het gevaar van een mogelijke coronagolf, de hoge brandstofprijzen en inflatie.

Lees ook: Trend zet door: vakantie in eigen land