In beeld

Drie dagen verwoestende strijd tussen Israël en Islamitische Jihad

Drie dagen lang laaide de strijd op tussen Israël en de radicale Palestijnse organisatie Islamitische Jihad. Daarbij vielen tientallen doden aan Palestijnse zijde en was ook de materiële schade aanzienlijk. Islamitische Jihad vuurde honderden raketten op doelen in Israël af, maar het effect daarvan bleef beperkt tot enige gewonden. De meeste raketten werden al in de lucht onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer, de zogenoemde Iron Dome. Zondag maakte een bestand voorlopig een einde aan de gevechten.
Palestijnse kinderen bekijken een beschadigde auto in het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van de Gazastrook na drie dagen van gevechten tussen Palestijnen en Israël. Het conflict ontbrandde volgens Israël na de arrestatie vorige week op de Westelijke Jordaanoever van de 62-jarige Bassam al-Saadi, eveneens een leider van Islamitische Jihad, die eerder al vijftien jaar in Israëlische gevangenissen doorbracht.
Foto Mohammed Abed / AFP
Palestijnen op de restanten van een woning van een man, die werd verdacht van het plegen van een aanslag op onder meer de stad Elad bij Tel Aviv. Bij wijze van vergelding werd zijn huis in de buurt van Jenin op de Westelijke Jordaanoever door de Israëliërs gesloopt.
Foto Majdi Mohammed / AP
Nadat er zondagavond een staakt-het-vuren van kracht was geworden, keerden mensen terug naar hun huizen. Sommigen troffen slechts nog puinhopen aan. De Islamitische Jihad was het doelwit van Israëlische "preventieve aanvallen".
Foto Mahmud Hams / AFP
De krater die een Israëlisch projectiel achterliet in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. De nieuwe confrontatie komt op een gevoelig moment, minder dan drie maanden voor de Israëlische parlementsverkiezingen van 1 november.
Foto Said Khatib / AFP
Huilend neemt een meisje de schade in ogenschouw bij haar huis.
Foto Mahmud Hams / AFP
Een vrouw hangt de was op in Gaza-Stad, waar veel gebouwen beschadigd raakten.
Foto Suhaib Salem / Reuters
Bezoekers op een begraafplaats in Jabalia, in het noorden van Gaza, waar onder meer vier kinderen werden begraven die bij een raketinslag gedood waren. Volgens de Palestijnen was dit de schuld van Israël, Israëlische woordvoerders stelden echter dat het hierbij om een afgezwaaide raket van Islamitische Jihad ging.
Foto Suhaib Salem/Reuters
Begrafenis van de vier kinderen in Jabalia. De kinderen komen uit dezelfde familie.
Foto Mohammed Abed / AFP
Rouwende familieleden van de vier kinderen. Bij de bombardementen en drone-aanvallen kwamen 36 Palestijnen om, onder wie 15 vrouwen en kinderen. Zo’n 250 mensen raakten gewond.
Foto Mohammed Abed / AFP
Bewoners inspecteren de schade aan hun woningen in Gaza-Stad.
Foto Fatima Shbair/AP