Weer

Het is al wekenlang gortdroog, vrij zonnig en regelmatig zeer warm. Landelijk is er een gemiddeld neerslagtekort rond de 230 mm. De droogte is zo ernstig dat nu landelijk officieel sprake is van ‘feitelijk watertekort’. En de weerkaarten vertellen ons veel; tot eind volgende week blijft het droog en zomers warm met later regionaal weer dertigers.

Zaterdag is er veel zonneschijn waarbij de stapelwolken gaandeweg de dag weer oplossen. De aangevoerde lucht wordt namelijk almaar droger, mede door het naderbij komen van een hogedrukgebied. Met een zwakke tot matige noordwestenwind wordt het 20 graden langs de noordwestkust tot wel 24 graden in Brabant en Limburg. Zondag ligt het hogedrukgebied pal tegen onze westkust aan. Het is voluit zonnig, dankzij een zwakke tot matige noordelijke zeebries blijft het gematigd met 21 tot 25 graden.

Vanaf maandag zorgt een noordoostenwind voor de aanvoer van drogere lucht, met een stralende zon warmt het op naar 25 tot 28 graden. In Friesland en omgeving blijft het door een aanlandige bries ietsje frisser. Daarna volgen zonnige en hete dagen met vanaf woensdag weer regionaal 30 graden.