Doden en gewonden bij Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook

Conflict Israël Gaza Volgens het Israëlische leger zijn bedreigingen van de Palestijnse Islamitische Jihad aanleiding voor de aanvallen. Hamas, de militante beweging die de Gazastrook bestuurt, heeft tegenaanvallen aangekondigd.
Brandweerlieden blussen een brand na de Israëlische luchtaanvallen op Gaza.
Brandweerlieden blussen een brand na de Israëlische luchtaanvallen op Gaza. Foto Mohammed Abed/AFP

Israëlische militairen hebben vrijdag luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er zeker zeven mensen omgekomen en veertig gewond geraakt, zo meldt persbureau AP. Volgens de terroristische groepering de Palestijnse Islamitische Jihad is een hoge commandant van de groep bij de aanvallen omgekomen. De Israëlische autoriteiten hebben hierover niets naar buiten gebracht.

Het Israëlische leger noemt „directe bedreigingen” door de Palestijnse Islamitische Jihad als aanleiding voor de aanvallen. Eerder deze week arresteerde Israël een leider van deze groepering in de stad Jenin in de Westelijke Jordaanoever. Tijdens de arrestatie kwam volgens persbureau Reuters een 17-jarig lid van de Palestijnse Islamitische Jihad om het leven.

In Israëlische media gingen beelden rond waarop te zien zou zijn dat de leider door de arrestatie gewond was geraakt. De groepering reageerde door zijn strijders te waarschuwen, waarna Israël zich schrap zette voor een tegenaanval door militaire versterking naar de grens met Gaza te sturen. Ook sloot het Israëlische leger omliggende wegen af.

Ruim vijftien jaar

Een woordvoerder van Hamas, de militante beweging die de Gazastrook bestuurt, zei volgens Al Jazeera dat de groepering zal „reageren” op de „escalatie” van vrijdag. „Het verzet zal ons volk in de Gazastrook verdedigen met alles wat het heeft,”. Hamas en Israël zijn in de Gazastrook al ruim vijftien jaar met elkaar in gewapend conflict.

De meest recente oorlog was in mei 2021. Toen werd elf dagen achter elkaar gevochten. Volgens de Verenigde Naties vielen er in die periode 242 doden. Nadat aan het einde van die elf dagen een staakt-het-vuren werd bereikt, liepen de spanningen meermaals op. In januari dit jaar vuurde het Israëlische leger raketten af op militaire doelwitten in de Gazastrook. Die aanval was een reactie op twee raketten die vanuit Gaza in de Middellandse Zee hadden geland, zei het Israëlische leger.