Rolmodel voor Afro-Amerikaanse meisjes

Nichelle Nichols (1932-2022)Actrice

Nichols speelde Nyota Uhura in de serie Star Trek. De eerste zwarte actrice in een niet-stereotiepe rol.

Nichelle Nichols in Star Trek.
Nichelle Nichols in Star Trek. Foto Paramount Television/ Shutterstock

De Afro-Amerikaanse actrice Nichelle Nichols werd in de jaren zestig gecast als luitenant Nyota Uhura in de scifi-serie Star Trek — een unicum. Ze was een van de eerste zwarte actrices met een niet-stereotiep personage, en een rolmodel voor velen. Nichols overleed zaterdag op 89-jarige leeftijd.

Nichols werd op 28 december 1932 geboren in een voorstad van Chicago, als dochter van een burgemeester en een huisvrouw. Haar doorbraak kwam in 1961 met een rol in Kicks and Co., een veelgeprezen musical over een volledig Afro-Amerikaanse universiteitscampus en ze verscheen in 1964 in een aflevering van The Lieutenant, een televisieserie die in het teken stond van discriminatie.

Maar herinnerd zal Nichols vooral worden om haar verschijning in Star Trek. Iconisch moment was een van de eerste interraciale kussen in de televisiegeschiedenis. Gedwongen door buitenaardse wezens en enigszins ongemakkelijk gaven Nichols en haar witte co-acteur William Shatner (Captain Kirk) elkaar in 1968 een lip-tegen-lipkus in plaats van op de wang — en dat was een mijlpaal.

Ondanks het succes van de serie overwoog Nichols na het eerste seizoen een carrière op Broadway na te jagen. Dat ze uiteindelijk besloot te blijven, kwam mede door een persoonlijk gesprek met dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King. King overtuigde haar ervan dat haar personage deuren opende voor andere Afro-Amerikanen in de televisiewereld. Zo was het personage Uhura een rolmodel voor de jonge Whoopi Goldberg, die later de rol van Guinan zou vertolken in Star Trek: The Next Generation. Goldberg herinnert zich dat ze „verbaasd en opgetogen” was dat een zwarte vrouw een keer niet de rol had van dienstmeisje. (NRC)