‘Boeren, stop met gevaarlijke acties’, zeggen Veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en politie

Stikstofcrisis Protesterende boeren creëren volgens Rijkswaterstaat, vier veiligheidsregio’s en de politie „schade en onveilige (verkeers)situaties” met het bewust in brand steken van strobalen, het uitrijden van mest en het dumpen van afval met onder meer asbesthoudende materialen.
Voertuigen rijden langs hooi dat door boeren op de A28 gedumpt is.
Voertuigen rijden langs hooi dat door boeren op de A28 gedumpt is. Foto Sem van der Wal / ANP

Vier veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en politie Oost-Nederland hebben protesterende boeren opgeroepen te stoppen met „acties die gevaarlijke situaties opleveren”. Dat schrijven de instanties in een gezamenlijk statement. Betreffende boeren creëren volgens hen „schade en onveilige (verkeers)situaties” met het bewust in brand steken van strobalen, het uitrijden van mest en het dumpen van afval met onder meer asbesthoudende materialen. Dit kan ongelukken en brand veroorzaken, waar de drie instellingen in hun statement gezien de droogte vooral voor waarschuwen.

Boeren hebben woensdagochtend op verschillende wegen puin gedumpt als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het gaat om zeker vijf snelwegen in het gebied tussen Utrecht, Zwolle en Hengelo, zegt een woordvoerder van de ANWB. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het puin op de weg „divers”: hout, zand, mest, hooibalen, autobanden, fietsbanden en huishoudelijk afval zoals „stukken meubels”. Op sommige plekken zijn hooibalen in brand gestoken.

Vanochtend hebben boeren langs de A50 mest en hooibalen in brand gestoken. Foto ANP

De boeren die eerder op de ochtend met trekkers en spandoeken langs of op de weg stonden, zijn volgens de Rijkswaterstaatwoordvoerder inmiddels weer vertrokken. „Er zijn geen signalen van nieuwe dumpacties, maar verschillende snelwegen of afritten zijn nog steeds afgesloten.” Het gaat vooral om plekken waar boeren tijdens eerdere protesten ook de weg versperden; Lankhorst, Ommen, Bunnik, Bathmen, Ede en Stroe, laat een woordvoerder van de ANWB weten. Op sommige wegen staan lange files. „Het is een beetje een puinhoop. De verkeersoverlast neemt toe nu het steeds drukker wordt op de weg.”

Het kan volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat op sommige plekken nog tot het einde van de dag duren voordat de wegen weer open zijn. Zogeheten ‘calamiteitenaannemers’ moeten niet alleen puinruimen - op plekken waar bijvoorbeeld mest gedumpt is, moet ook het wegdek worden gereinigd. Op plekken waar brand is gesticht, moet het asfalt mogelijk worden gerepareerd. De protestacties zijn volgens Rijkswaterstaat „heel onwenselijk” voor de verkeersveiligheid. „Er is al iemand op een hoop afval ingereden. Die auto is aardig in puin.”

Uitnodiging

Dinsdag nodigde Johan Remkes, die door het kabinet is aangesteld als bemiddelaar in de stikstofkwestie, de boeren uit voor een gesprek. Boerenorganisaties zeiden hierop niet met hem in gesprek te willen. Boeren zijn van mening dat Remkes te weinig ruimte heeft om te onderhandelen over de manier waarop het kabinet de stikstofdoelen moet behalen.

Lees ook: Hoe is het met boeren die zich wél lieten uitkopen? ‘Jij bent precies op tijd gestopt, zeggen ze soms tegen mij’