Mario Draghi dient ontslag in als premier van Italië

Politieke crisis Italië kan zich na het vertrek van premier Draghi voorbereiden op nieuwe verkiezingen. Waarschijnlijk vinden deze begin oktober plaats.
Draghi riep eerder op tot eenheid in het Italiaanse parlement.
Draghi riep eerder op tot eenheid in het Italiaanse parlement. Foto Gregorio Borgia/AP Photo

Mario Draghi heeft donderdagochtend zijn ontslag ingediend als premier van Italië. Eerder op de ochtend maakte Draghi zijn vertrek al bekend in het Italiaanse parlement, daarna ging hij naar de Italiaanse president Sergio Mattarella om zijn vertrek te bekrachtigen. Dat melden verschillende Italiaanse media. Mogelijk zijn de nieuwe verkiezingen begin oktober. Vermoedelijk blijft Draghi tot die tijd demissionair premier.

President Mattarella heeft Draghi’s ontslag aanvaard en hem verzocht tot de verkiezingen de „lopende zaken” af te handelen als leider van het demissionaire kabinet. De beurs reageerde direct op Draghi’s vertrek: de rente die Italië moet betalen op een tien jaar lopende staatslening liep donderdagochtend op. Vermoedelijk gaat de Europese Centrale Bank de rente later op de dag ook verhogen, wat van invloed kan zijn op de Italiaanse economie.

Het vertrek van Draghi hing al langer in de lucht: vorige week bood hij zijn ontslag aan bij president Mattarella, die zijn aftreden weigerde. Binnen de regering heerste onenigheid nadat de Vijfsterrenbeweging niet kwam opdagen bij een stemming over een steunpakket. Draghi voelde daardoor onvoldoende vertrouwen van de coalitiepartner. Hij sprak van een „ernstig probleem van bestuurbaarheid”. Matarella stelde dat Draghi terug moest naar het parlement om de regeringscrisis te lenigen.

Woensdag leek Draghi terug te komen op zijn vertrek. Mits hij voldoende steun zou krijgen, zou hij aanblijven als premier, zo kondige hij aan. Er volgde een lange dag in de Senaat, waar zijn regering een vertrouwensstemming overleefde. Desondanks voelde Draghi zich niet voldoende gesteund, omdat drie regeringspartijen weigerden mee te stemmen.

Bij aankomst in het parlement donderdag kreeg Draghi minutenlang applaus. „Dank jullie wel hiervoor. Jullie zien dat zelfs centrale bankiers voelen dat ze hun hart gebruiken.”, reageerde de oud-voorzitter van de Europese Centrale Bank op de ovatie. Daarna sloeg hij een serieuzere toon aan en stelde onvoldoende steun te voelen na de stemming in de Senaat van woensdag.

Eenheidsregering

De 74-jarige Draghi, geen partijpoliticus maar technocraat, leidde de zogenoemde ‘regering van nationale eenheid’, waaraan alle grote partijen — afgezien van de radicaal-rechtse Broeders van Italië — deelnamen. De brede coalitie moest Italië uit de coronapandemie helpen en presenteerde een economisch hervormingsplan. Daarmee maakte Rome aanspraak op ruim 200 miljard euro uit het coronaherstelfonds van de Europese Unie.

Lees ook: Vanuit alle hoeken in Italië wordt Draghi gevraagd aan te blijven

Onder de regering-Draghi bouwde Italië de afhankelijkheid van het Russische gas af. Ook Italië, de derde economie in de eurozone, had vanwege de oorlog in Oekraïne te maken met stijgende energieprijzen en hoge inflatie. Tegelijkertijd had het land te maken met enorme droogte door de hitte, waardoor boeren hun oogst in gevaar zagen komen.

Buiten het parlement klonk deze week het geluid dat Draghi die crises moest oplossen: onder anderen werkgevers, artsen, katholieken en burgers vroegen hem aan te blijven als premier. Ook in Brussel leefde de hoop dat hij langer zou aanblijven als leider van het land.