Ruim duizend doden door hitte in Portugal

In Portugal zijn in anderhalve week ruim duizend mensen om het leven gekomen door de extreme hitte. Dat zegt het hoofd van de nationale gezondheidsdienst, Graça Freitas, dinsdag tegen persbureau Reuters. Het Zuid-Europese land wordt geteisterd door droogte en temperaturen die bijzonder hoog zijn voor de tijd van het jaar. Vorige week werd het in het binnenland van Portugal ruim 44 graden.

Sinds 7 juli zijn in het land zeker 1.063 mensen bezweken als gevolg van de hitte, aldus Freitas. In de toekomst zal Portugal volgens haar vaker te maken krijgen met extreme hitte. „We moeten hier beter op voorbereid zijn.”

De hoge temperaturen in combinatie met de aanhoudende droogte en slecht bosbeheer zijn verantwoordelijk voor verschillende natuurbranden die Portugal momenteel teisteren. Ook andere Europese landen, zoals Spanje, Frankrijk en Griekenland, kampen met natuurbranden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Warmste 19 juli ooit gemeten in Nederland, ruim duizend ‘hittedoden’ in Portugal