Grote branden in en rondom Londen, extreem hoge temperaturen in de stad

Hitte Meer dan vierhonderd brandweerlieden proberen ten minste negen branden in en net buiten de Britse hoofdstad te bestrijden.
Huizen in Oost-Londen staan in brand.
Huizen in Oost-Londen staan in brand. Foto Tony O'Brien/Reuters

In en rondom Londen woeden sinds dinsdagmiddag grote branden. Dat melden Britse media. Meer dan vierhonderd brandweerlieden proberen ten minste negen branden in en net buiten de Britse hoofdstad te bestrijden. In Londen liep de temperatuur dinsdag voor het eerst op tot 40 graden sinds het begin van de metingen.

In de Oost-Londense wijk Wennington woedt de grootste brand, van veertig hectare. Zeker honderd brandweerlieden proberen daar de natuur en huizen, waarnaar het vuur zich heeft verspreid, te blussen. Zo’n acht huizen zijn door de brand verwoest. De meeste branden zijn ontstaan in grasgebieden.

‘Immense druk’ voor brandweer

De Londense brandweer dringt bewoners er door de branden op aan om geen barbecues aan te steken en om alleen bij onmiddellijk levensgevaar het noodnummer te bellen. De burgemeester van Londen Sadiq Khan noemt de situatie „zorgwekkend”. De Londense brandweer staat volgens hem onder „immense druk”.

Lees ook: Natuurbranden houden Zuid-Europa in de greep

In meerdere Europese landen woeden al enkele dagen natuurbranden. In onder meer Griekenland, Portugal, Spanje en Frankrijk krijgen brandweerlieden het vuur door de droogte, hoge temperaturen en harde wind moeilijk onder controle. Tienduizenden mensen zijn gevlucht, duizenden hectares bos zijn verwoest.

Twitter avatar LondonFire London Fire Brigade Firefighters are continuing to work incredibly hard in challenging conditions to bring the fire in #Wennington under control. An area of around 40 hectares of grassland is alight, which also includes farm buildings, houses and garages https://t.co/Qdxo0j70U9 https://t.co/5mUnzWrPpv