Dreigend zoetwatertekort, op meerdere plekken beperkingen

Boten in de Mijndense Sluis. Mensen zoeken op het water verkoeling tegen de hitte.
Boten in de Mijndense Sluis. Mensen zoeken op het water verkoeling tegen de hitte. Foto Sem van der Wal/ANP

Niet alleen de tropisch warmte levert problemen op, ook de droogte leidt tot zorgen. Een dreigend zoetwatertekort maakt dat waterschappen op meerdere plekken in Nederland uit voorzorg beperkingen opleggen. Hoogheemraadschap Delfland kondigt vanaf donderdag bijvoorbeeld ‘code geel’ af. Dat betekent dat er beginnende droogte is. Sluizen in Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen gaan hierom slechts beperkt open voor recreatievaart.

Waterschap Rijn en IJssel, voor het oosten van Gelderland, roept iedereen op om zuinig met al het water om te gaan. Zo is het niet langer toegestaan om water te halen uit de Oude IJssel en sloten, beken en vijvers waar het waterschap voor verantwoordelijk is. Daarmee wil het problemen met ongedierte, bacteriën, vissterfte en blauwalg „zoveel mogelijk beperken”.

Momenteel is het neerslagtekort — het verschil tussen neerslag en verdamping — van dit jaar volgens het KNMI circa 230 millimeter; een situatie die vergelijkbaar is met extreem droge periodes van 1976, 2018 en 2019. Wel zijn de regionale verschillen groot: Zeeland, Limburg en Gelderland hebben de grootste neerslagtekorten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Op verschillende plekken meer dan 30 graden