Anouk Vetter wint zilver op zevenkamp bij WK in Eugene

WK Atletiek De Nederlandse Anouk Vetter grijpt net naast de gouden medaille op de wereldkampioenschappen atletiek in het Amerikaanse Eugene.
Atlete Anouk Vetter heeft zilver gewonnen op de meerkamp tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene.
Atlete Anouk Vetter heeft zilver gewonnen op de meerkamp tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene. ​Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP​

Anouk Vetter heeft op de wereldkampioenschappen atletiek in de Amerikaanse stad Eugene zilver veroverd op de zevenkamp. De 29-jarige atlete verloor de strijd om de wereldtitel van de Belgische olympisch kampioene Nafissatou Thiam.

Thiam leidde de zevenkamp vanaf het eerste onderdeel, de 100 meter horden. Vetter klom na het derde onderdeel, het kogelstoten, naar de tweede plek en verdrong Thiam na het zesde onderdeel, het speerwerpen, van de eerste plaats. Op de afsluitende 800 meter slaagde Vetter er niet in haar kleine voorsprong in punten vast te houden. Thiam liep daarvoor de 800 meter te snel. De Belgische liep een persoonlijk record van 2.13,00, terwijl Vetter bleef steken op 2.20,09. In de eindstand kwam Thiam uit op 6947 punten.

Het was de beste zevenkamp voor Vetter ooit. Na de zeven onderdelen stond ze op 6.867 punten, een grote verbetering van haar Nederlands record (6.693 punten). Het is de vierde medaille voor de Arnhemse op een groot kampioenschap. Ze werd in 2016 Europees kampioene in Amsterdam, won brons op de WK van 2017 en verraste vooral vorige zomer met de zilveren medaille op de Olympische Spelen.

De Amerikaanse Anna Hall behaalde de bronzen medaille met 6.755 punten. Emma Oosterwegel, in Tokio winnares van olympisch brons, eindigde op de zevende plaats met 6.440 punten, onder haar persoonlijk record van 6.590 punten.